Peticija za izgradnju kružnog toka na raskrsnici Mala Vaga

Grad

Grupa građanskih aktivista iz kragujevačkog naselja Palilule pripemila  je peticiju za izgradnju kružnog toka na raskrsnici Mala Vaga kako bi se rasteretio sabraćaj i smanjila zagađenost vazduha u tom delu grada.

Jedan od aktivista Milan Stanojević, rekao je FoNetu da je tekst peticije spreman i da su u toku tehničke pripreme za organizaciju prikupljanja potpisa  građana, nakon čega će ona biti predata gradonačelnku  Nikoli Dašiću.

  • Raskrsnica Mala Vaga je jedno od ključnih saobraćajnih čvortišta na kome se spaja pet ulica. Zbog neregulisane semaforske signalizacije i velike frekfentnosti vozila, na raskrsnici  veoma često dolazi do zagušenja saobraćaja, koje se u špicevima pretvara u saobraćajni kolaps, rekao je Stanojević.

Prema njegovim navodima dugotrajni zastoji prouzrokuju veliko zagađenje vazduha zbog čega je ta raskrsnica „jedna od ekoloških crnih tačaka u gradu“.

Prema zvaničnim merenjima ovaj deo naselja je drugi po zagađenosti vazduha. Velika koncentracija izduvnih gasova ugrožava zdravlje svih stanovnika, a posebno dece i starijih ljudi koji se bukvalno guše na ulici, rekao je Stanojević.

On je istakao da je ovaj problem poznat gradskoj vlasti koja skoro dve decenije koja najavljuje izgradnja kružnog toka Mala Vaga, ali ne preduzima ništa konkretno.

  • Izgradnju kružnog toka više puta tokom svog mandata najavljivao je Veroljub Stefanović, potom je to obećavao i Radomir Nikolić, a rešavanje tog problema u izbornoj kampanji najavljivao je i sadašnji gadonačelnik Nikola Dašić. Zbog toga smo se odlučili da peticijom podestimo gradonačelnika na obećanja građanima koja su stizala sa funkcije prvog čoveka grada, rekao je Stanojević.

Napomenuo je da je prema saznanjima kojima raspolaže, Direkcija za urbanizam uradila kompletan projekat kružnog toka Vala Vaga.

Očekujemo da ćemo dobiti široku podršku stanovnika Palilule, ali i ostalih građana Kragujevca i da ćemo imati jake argumente za ubeđivanje gradonačelnika Nikole Dašića da ispuni obećanja koje su davali njegovi prethodnici i on, kazao je Stanojević.

Prema njegovim rečima potpisivanje peticije trebalo bi da počene odmah nakon prvomajskih praznika, trajaće 10 dana, biće organizovano na više punktova u naselju Palilule i u centru grada, a razmatra se i mogućnost sakupljanja potpisa po sitemu od vrata do vrata, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole.

Tekst i fotografije: Branko Vučković, FoNet
Tagovi:

2 komentara

  1. Mislim da izbegavaju izgradnju ovog kružnog toka iz praktičnog razloga. To je kretanje pešaka kroz tu raskrsnicu. Zamislite saobraćaj, sa pešacima, bez semafora, u kružnom toku u 2 popodne. Bez podzemnih prolaza za pešake taj budući kružni tok teško da može da funkcioniše, a to baš mnogo košta.

  2. Mislim da je tu najveći problem semafor kod škole Mome Stanojlović jer se tu pravi najveće zakrčenje pa se onda blokira i cela raskrsnica na Maloj vagi. Tu bi trebalo napraviti pešački most ili podzemni prolaz, čak i prisustvo saobraćajnog policajca bude dovoljno jer se ne čeka zeleno da se upali za vozače već mogu da prodju čim pešaci predju ulicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.