Gradska Tržnica

Pijaca na Tržnici kreće sa radom oko Dana grada, ništa od garaže, radovi na zgradi tek kada “Urbanizam“ završi novi projekat

Društvo Grad

Šta se dešava sa Gradskom Tržnicom? Šta se dešava sa pijacom? Gotovo da ne postoji Kragujevčanin koji se ne zapita o sudbini jedne od najlepših, ako ne i najlepše građevina u bivšoj prestonici.

Poslednja informacija koja je došla od nadležnih, kada je Tržnica u pitanju, bila je u emisiji našeg portala ’’3na3’’, kada je Biljana Ilić Stošić, kao kandidatkinja za poslanicu na listi Srpske napredne stranke (SNS), na pitanje ’’Šta uraditi sa gradskom Tržnicom’’, odgovorila:

 • Građevinski Fakultet iz Beograda je angažovan da proveri statiku ili stabilnost objekta Tržnice. On je dao određene smernice investitoru i po tim smernicama se vrše izmene projekta. I same te izmene su garancija da će objekat ostati očuvan i sačuvan. Radovi su u toku, radovi na spoljnjem delu Tržnice su u toku. Radovi se izvode i u onom delu prema parku, rekla je Ilić Stošić za emsijiu snimljenu 23. februara.
Biljana Ilić Stošić / foto: Grad Kragujevac

Sada je početak aprila, a osim ako nas oči ne varaju, radova na Tržnici i dalje nema. Zapravo radova na Tržnici nema još od prošle godine, kada se gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, pompezno obratio novinarima, prošetavši ih po zatvorenom gradilištu.

 • U mlečnom paviljonu nemoguće je održavati higijenu bez vode, dok od stubova ne može da se prođe. Pored toga bunkeri, kako ih narod s pravom zove, urađeni su suprotno merama koje je propisao Zavod za zaštitu spomenika kulture i oni će biti porušeni. U pitanje se dovodi i podzemna garaža neracionalnog kapaciteta. Došli smo u situaciju da zaustavimo radove, jer ni sam izvođač nije siguran hoće li zgrada da se uruši ukoliko se, kako je projektom predviđeno, ukloni galerija, izjavio je Dašić, 23. novembra.

Od Biljane Ilić Stošić smo u emisiji ‘’3 na 3’’ saznali i da će spoljni deo pijace početi sa radom ‘’u relativno skorom period, negde na leto za dva, tri meseca’’.

gradonačelnik Nikola Dašić

Kako ako radovi nisu okončani? Odnosno nisu nastavljani od novembra prošle godine? I gde ako se ništa do tada ne desi? Odgovore na ova pitanja dobili smo od zamenika gradonačelnika, Ivice Momčilovića.

Zamenik gradonačelnika nam je pojasnio da je, i dalje, u toku izrada novog projekta koji je ovoga puta podeljen u tri faze.

 • Sve je manje više bilo problematično, ali hajde da krenemo od onog prostora koji je prvobitno bio planiran da bude parking, pa smo od toga odustali. Dakle u tom delu se radi novi urbanistički projekat i mi očekujemo da će on biti završen ja mislim za 20 (dana) do mesec dana, a radi ga naš ‘’Urbanizam’’. Nakon toga moći ćemo da uđemo u izmenu samog prostora i u uvođenje sadržaja koji smo planirali. Verovatno će polovina ili trećina tog prostora koji je bio planiran da bude garaža, biti magacinski prostor za potrebe same pijace, a drugom delu ćemo nameniti određeni komercijalni sadržaj, kaže Momčilović.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku ne može da definiše o kom komercijalnom sadržaju je reč, ali je ideja ‘’da on u nekom smislu može da bude samodrživ i da ima dodatni prihod’’.

Ivica Momčilović
Ivica Momčilović / foto: Grad Kragujevac

Druga faza, novog projekta je sama zgrada Tržnice. Momčilović je potvrdio navode da je reč o projektu koji se odnosi na statiku i u koji je uključen Građevinski fakultet iz Beograda.

 • Kada se projekat izmeni u skladu sa instrukcijama Građevinskog fakulteta i kada oni daju saglasnost na izmene projekta, nastaviće se radovi same zgrade. Statika nam je u ovom momentu najvažnija, jer ne smemo da dozvolimo da nam se desi bilo šta slično što se desilo kada se deo zida Tržnice obrušio, naglašava Momčilović.

Treći deo projekta i prema njegovim rečima deo koji najbrže može biti završen jeste pijačni prostor, deo kod nastrešnice. Prema njegovim rečima radovi su trebali da počnu ove nedelje, ali su odloženi za narednu.

 • Taj deo očekujemo da bude završen, odnosno planiran je bio za Dan grada, ali je realno da tu bude dva meseca rok (od počekta radova), kako bi oni sve to pripremili i onda će naši prodavci letnju sezonu moći da krenu upravo u tom spoljnom delu objekta. Dakle da krenu sa prodajom, zaključuje Momčilović.  

Pitanja u vezi sa Tržnicom, ali i krivičnom prijavom koja je podneta pre više od godinu dana, upitali smo i JKP ‘’Šumadiju’’, ali i gradonačelniku Dašiću. Šta se po tom pitanju dešava, nismo uspeli da saznamo.

Pijaca Gradske Tržnice / foto: Grad Kragujevac

S obzirom na to da se rekonstrukcija ‘’Evropske Tržnice’’ odužila poput Skadra na Bojani, ohrabruju nove informacije da ipak ima pomaka. Kao građani Kragaujevca, očekujemo da ih uskoro i vidimo.

Do tada, nove (više i ne brojimo koje po redu) prognoze i planovi kažu – podzemne garaže, odnosno parkinga neće biti, a pijaca bi na leto morala da proradi.

naslovna foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

4 komentara

  1. Niko dok se ne promeni vlast u Srbiji i Kragujevcu. Posle toga će biti „veselo“ za naprednjake i njihove „stručnjake“. Biće svakodnevnih „koncerata“ posebno organizovanih za njih u zatvoru u Petrovcu.

 1. Šta ova masa ljudi radi ovde? Pišu, crtaju, planiraju? Ko koga ovde vara? Sve je tu samo rezultate nema. Ni početaka ni kraja. Zaludjuju narod. Za sad uspešno .

 2. KAKAV NAROD TAKAV POP I VLQST!. SVE SAM REKAO! SRAM VAS BILO!! UNISTILISTE ONAKO LEP MUZEJ OD PIJACE! ZA 2 GODINE GA NAPRAVISE SA KRAVAMA I VOLOVIMA A VI ?? NERADNICI LENCUGE!! KOJA EVROPA ZA VAS?? U FEUDALIZMU VI ZIVITE

  NERADNICKA! DEVAMJE OBRAZ??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.