Pilot državna matura – muka za učenike, roditelje i profesore

Društvo Istraživanje

Petog aprila ove godine po prvi put u Srbiji veliki maturanti će se susreti sa državnom maturom, sistemom vrednovanja uspeha u srednjoj školi kakav je zastupljen u zapadnim zemljama. Održaće se pilot državna matura, prikaz ideje i pokušaj da se učenici pripreme i prihvate takav način ocenjivanja, da bi za dve godine državna matura zaživela i bila zvaničo jedini uslov za upis na fakultet. 

U prvoj nedelji marta održana su dva onlajn seminara čiji je cilj bio upoznavanje sa državnom maturom. Na jednom su prisustvovala po dva profesora, a na drugom po četiri učenika svih gimnazija u Srbiji. Na nekom od časova posle toga, jedna profesorka pita učenicu koja je prisustvovala seminaru kojim redosledom će se održati ispiti, a ona kaže da nisu o tome pričali, „već uglavnom o tome kako je sve to dobro.

Kako su izgledali ti seminari i kako će izgledati pilot, a kasnije i zvanična matura? 

  • Naš predavač je bila profesorka iz Beograda, koja je u timu za nacionalnu maturu. U njenoj prezentaciji smo došli do zaključka da tu postoji niz nejasnoća. Ona je nama doslovno rekla: Mi smo dobili novac od Evropske unije, dve godine smo dobili gratis zbog epidemije i sada to ispunjavamo, priča profesorka.
  • Sama ta obuka se odnosi i na prošlu godinu kada je takođe bila pilot matura za odabrana odeljenja, ali spefično je što zadaci nisu bili prosleđeni školama, već samo rezultati. Ono što zasigurno znamo je da su rezultati bili mnogo loši, konkretno za matematiku prosek rezultata je bio 2/20. U Beogradu u ministarstvu ne postoji niko ko se bavi izradom državne mature, ne postoji tim kakav postoji za osnovnu školu, priča kragujevačka profesorka.

Ona u razgovoru za Glas Šumadije ističe da nije sigurna da li će zadaci biti prepisani po nekom modelu zapadnih zemalja:

  • Mi kao profesori treba da podržimo đake, međutim, nikakva uputstva nismo dobili, ne znamo za šta ih spremamo. Na seminaru kolege su pitale da li će postojati neke zbirke. Rečeno je da zbirki nema, niti će ih biti. U principu to bi izgledao kao „daj da prepišemo od neke nama bliske države.“ U Bosni postoji zbirka. Ja bih se prva složila sa uvođenjem državne mature, ali mi trenutno nismo spremni na to, objasnila je profesorka matematike.

Pilot matura bi trebalo da prikaže realne mogućnosti učenika, ali kroz razgovor sa maturantima može se zaključiti da se većina neće uopšte pripremati za pilot maturu, jer će se fokusirati samo na maturske radove i prijemne ispite koji se zaista računaju. 

Nada Mitrović, učenica četvrtog razreda misli da Srbija pokušava da „bude kao države Evropske unije“, ali „izgleda da nam ne ide dobro“:

  • Sve je usiljeno, ništa ne ide prirodnim tokom. Na obuci smo pričali o tome da li će fakulteti uopšte hteti da prihvate te testove koje bi učenici radili. Neki fakulteti će svakako imati pravo da traže da se naknadno uradi još neki test, a poenta je da svi skupe u svojoj školi, da se ne mora ići u druge gradove radi polaganja prijemnog. Prošle godine psihologija se na isti dan polagala u svim gradovima, stoga nije bilo prilike da se konkuriše u različitim gradovima. Profesori su nas pitali da objasnimo prednosti ovakvog sistema, ali većina nije imala ništa da kaže, dok su se mane samo nizale. Pre obuke niko nije bio dovoljno upućen u reformu koja se dešava. Mali broj nas je pratio ovu obuku, ali ni nakon toga mo nismo dovoljno upućeni. Kao da su se fokusirali na to da operu usta, u nadi da će četiri učenika preneti ostalim hiljadu učenika sve te informacije koje smo mi dobili, a mi nismo dobili nikakve informacije već samo sedeli i slušali o tome koliko je to zapravo dobro, kaže Nada Mitrović, učenica.

Dakle, obuci su prisustvovali učenici i profesori, slušali o prednostima državne mature i dobili par nedovoljnih informacija. Sledeće nedelje održaće se obuka za roditelje sa ciljem da uputi nekoliko njih, kao što je prethodno učinjeno sa profesorima i učenicima. 

Profesor istorije Goran Levajac ocenjuje da kod nas „još uvek takva matura ne bi mogla da se organizuje na pravi način“:

  • Hvala Bogu da su ozbiljni univerziteti sačuvali autonomiju i da oni još uvek sami vrše selekciju pomoću svojih prijemnih ispita. Meni se ponovo čini da ta matura neće imati smisla i da je potrebno još mnogo vremena, a i problem je u tome što naša prosveta neprestano ide nizbrdo, propada i nisam siguran da jedna nacionalna matura u svemu tome nešto može da pomogne. Kako koja reforma dolazi, prosveta nam stoji sve lošije, ja brojim nekih sedam, osam godina do penzije i jedva čekam da prođu, jer nisam siguran šta će od prosvete ostati do tad, kaže profesor Levajac i dodaje:
  • Ako se ovako nastavi umesto da se napravi jedan oštar rez i ako se ne prestane sa besmislenim preslikavanjem inostranih prosvetnih sistema od nase prosvete nista vredno nece ostati. Imam utisak da je nekome cilj da prosveta u Srbiji stoji što lošije, da Srbija, osim jednog malog i beznačajnog tržišta, postane i tržište na kome se kupuje jeftina radna snaga, ljudi koji ne razmišljaju i koji nisu sposobni da pokrenu bilo kakve ozbiljne promene kako bismo svi živeli bolje. Mislim da ta državna matura neće zaustaviti ovaj sunovrat prosvete.“ govori Goran Levajac, profesor istorije i razredni starešina odeljenja u generaciji koja treba da prva zvanično polaže nacionalnu maturu.

Na pitanje zašto se sada uvodi državna matura, ovaj poznati kragujevački profesor podseća da se ona uvodi već godinama.

  • Moguće je da je to toliko puta odloženo da više nemamo kud. Zbog nekih preuzetih obaveza, a mi smo skloni da zarad novca prihvatamo neke obaveze koje nam ne idu u prilog, da to moramo da uradimo sada pa makar i kao pilot maturu.
Piše: Anica Manojlović
Fotografija: Sajt Druge kragujevačke gimnazije
Tagovi:

1 komentar

  1. Koliko reformi, koliko pokušaja, a sve prodaja magle u Srbiji. Zna li neko čemu ovo služi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.