PLAN VODIČKIH TURA GTO „KRAGUJEVAC“

Društvo Grad

 

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ i ove godine će obradovati Kragujevčane i goste grada zanimljivim vodičkim turama u okviru tradicionalne akcije „Kragujevac, kroz ulice i muzeje“.

Od kraja aprila do oktobra biće realizovano 12 vodičkih tura, od kojih će neke biti pešačkog karaktera ili će uključiti autobuski prevoz. U pratnji stručnog turističkog vodiča biće posećeni najznačajniji lokaliteti u gradu i okolini.

“Sezona će biti otvorena turom „Kragujevac 200 godina prestonog grada“ kada ćemo posetiti manastir Vraćevšnicu u kome je 6. maja 1818. godine na predlog kneza Miloša Obrenovića Kragujevac proglašen prvom prestonicom u obnovljenoj Srbiji. Zbog značaja ovog događaja za Kragujevac turu ćemo ponoviti u septembru”, navode u GTO “Kragujevac”.

I mnoge druge ture biće takođe u znaku jubileja – 200 godina izgradnje Stare crkve, 185 godina od osnivanja Gimnazije, 140 godina od Berlinskog kongresa, 165 godina rada Vojne fabrike.

Najposećenije prošlogodišnje ture, pre svega one iz oblasti verskog turizma biće ponovljene.

Svi zainteresovani mogu da dobiju potrebne informacije u Turističkom informativnom centru telefonom 034/ 335 302 i na mejl: tic@gtokg.org.rs

Plan vodičkih tura:

28. april – Kragujevac – 200 godina prestonog grada

Vodička tura posvećena značajnom jubileju – 200 godina prve prestonice moderne Srbije. Panoramsko razgledanje grada. Poseta manastiru Vraćevšnice u kojem je 6. maja 1818. godine usvojen predlog kneza Miloša Obrenovića da Kragujevac postane prestonica.

12. maj – Značajni jubileji našeg grada

Poseta Narodnom muzeju, lokaciji nekadašnjeg dvora kneza Miloša, Staroj skupštini u kojoj je pre 140 godina pročitan član Berlinskog kongresa, po kojem je Srbija prvi put priznata kao nezavisna država i Prvoj gimnaziji osnovanoj u Srbiji pre 185 godina

2. jun – Prvi svetski rat

Tura posvećena stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata. Obilazak lokacija u Kragujevcu, vezanih za ratni period. Završetak ture predviđen je kod „Krsta“, gde su oslobodioci dočekani 27. oktobra 1918. godine.

16. jun – Na Liparu

Vodička tura je posvećena službovanju Đure Jakšića u Sabanti i pesmama koje je tu napisao. Panoramsko razgledanje grada, prolazak kroz naselja Beloševac, Ždraljica i Donja Sabanta. Poseta manastiru Lipar. Odmor i posluženje u seoskom turističkom domaćinstvu „Kočin konak“ u Gornjoj Sabanti.

30. jun – Manastiri Divostin i Drača

Poseta manastiru Divostin u istoimenom selu, ali i priča o neolitskom nalazištu i geografskom centru Srbije i manastiru Drača, koji je bio značajan kulturni i duhovni centar ovog dela Srbije u 18. i 19. veku.

7. jul – Rudnički manastiri – Voljavča i Blagoveštenje Rudničko

Rudnički manastiri imaju bogatu kulturno-istorijsku vrednost. U manastiru Voljavča je 1805. godine zasedala prva srpska vlada (Praviteljstvujušći sovjet serbski) na čelu sa protom Matejom Nenadovićem. Odmor i posluženje u domaćinstvu „Vodenica Cicić“.

21. jul – Crkva Kumanica u Ramaći

Panoramsko razgledanje grada, prolazak kroz Divostin, Draču i Kutlovo.
Poseta crkvi Svetog Nikole (Kumanici) u Ramaći, najstarijoj srpskoj građevini kraj Kragujevca. Odmor i posluženje u destileriji „Dar visova“ u Ramaći.

25, avgust – Manastiri u Levču

Poseta manastirima Denkovac, Raletinac i Sarinac, koje su po predanju zasnovale tri sestre koje su u 14. veku izbegle od Turaka, posle Kosovskog boja.

8. septembar – Stara crkva 

Ove godine navršava se dvesta godina od kada je knez Miloš Obrenović podigao prvu zadužbinu u tek oslobođenoj Srbiji od viševekovne osmanlijske vladavine. Poseta crkvi i upoznavanje sa istorijskim značajem lokacije na kojoj je donet prvi srpski Ustav.

22. septembar – Kragujevac – 200 godina prestonog grada

Vodička tura posvećena značajnom jubileju – 200 godina prve prestonice moderne Srbije. Panoramsko razgledanje grada. Poseta manastiru Vraćevšnice u kojem je 6. maja 1818. godine usvojen predlog kneza Miloša Obrenovića da Kragujevac postane prestonica.

13. oktobar – Kolevka srpske industrije

Vodička tura je posvećena stošezdesetpetogodišnjici rada Vojne fabrike, kada je 27. oktobra 1853. godine izliven prvi top i počeo industrijski razvoj zemlje. Predviđena je poseta muzeju „Stara livnica“, Kraljevsko-zanatlijskoj školi i Politehničkoj školi.

20. oktobar – Spomen park „Kragujevački oktobar“

Panoramsko razgledanje grada. Vodička tura kojom Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ odaje poštu žrtvama masovnog streljanja 21. oktobra 1941. godine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.