PLANOVI SIMENSA U KRAGUJEVCU BIĆE SAOPŠTENI SUTRA ?

Grad

U novoj kragujevačkoj Industrijskoj zoni “Sobovica – Lužnice, u kojoj se, od 12. aprila ove godine, gradi  industrijsko-tehnološki kompleks MAJND park, sutra (petak) je najavljeno otvaranje prve,  od nekoliko najavljenih novih fabrika, u kojoj će, prema dostupnim informacijama,  biti organizovana  proizvodnja kompletnih aluminijskum vagona za putničke vagone šinskih vozila marke “SIMENS”.

Prvu novu fabriku u zoni “Sobovica” i(li) Majnd parku sagradila je kompanija Mind Real Estate, koja je deo Milanović Industries Group, u vlasništvu kragujevačkog  biznismena Branislava Milanovića koji je, pre godinu dana, fabriku  za proizvodnju delova za ugradnju u šinska vozila “MIlanović inženjering”, takodje lociranu u “Sobovici”, prodao SMENSU. Ta nemačka mega kompanija će, kako nam je juče rečeno, u “MIlanoviću”, biti zakupac novosagradjene fabrike, čijem će  otvaranju,  sutra , kako se  samonajavio, pored ostallih, prisustvovati i predsednik Srbije Akleksandar Vučić, koji je, tim povomdom, kazao da ide u Kragujevac da otvori “jednu velelepnu fabriku”.

  • Sutra idem u Kragujevac koju je divan čovek Milanović, zajedno sa SIMENSOM i drugima, izgradio. U njoj će raditi skoro 1.000 ljudi, rekao je juče Vučić, napominjući da će u tom industrijskom kompleksu (MAJND park) u narednom periodu biti otvorene “još dve ili tri fabrike”.

Najavljujući sutrašnje otvaranje prve nove fabrike u “Sobovici”, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić konstatovao je da je izgradnja industrijsko-tehnološkog komplekas Majnd park “trenutno najveći projekat u Srbiji”  i “najveći projekat u novijoj istoriji Kragujevca. Veći i od Fijata, jer će, prema njegovim rečima, u perspektivi  da obezbedi zapošljavanje od 6.000 do 8.000 radnika. Nikolić je, pritom,  Istakao da je država, u saradnji sa lokalnom samoupravom, u izradu planske i projektne dokumentacije, te u izgradnju komunalne i putne infrastrrukture koja povezuje grad sa “Sobovicom” i u samoj toj industrijskoj zoni do sada uložila oko milijardu dinara, odnosno oko deset miliona evra.

Pojedini domaći mediji su u vezi s ovim objavili da će u novosagradjenoj fabrici SIMENS  da zaposli još 2.000 radnika,pored 500 koji već rade u postojećoj fabrici koju je SIMENS lane kupio od “Milanovića”. Izvori Glasa Šumadije u toj kompaniji navode da su taj i još neki izneti  podaci “poprilično neprecizni”.Napominju  da bi domaća javnost o planovima  SIMENSA u Kragujevcu  trebalo da bude obaveštena sutra, prilikom otvaranje nove fabrike u “Slbovici”.

Podsetimo da je  12. aprila ove godine, kad je položen kamen temeljac za izgradnju “Majnd parka”,  zvanično najavljeno da SIMENS planira da u tom industroijsko – tehjnološkom kompleksu proizvodi tramvaje i vagone za vozove.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.