PLANOVI SIMENSA U KRAGUJEVCU TEK BI TREBALO DA BUDU SAOPŠTENI

Društvo Ekonomija

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić najavio je da će sedmog decembra u novoj kragujevačkoj Industrijskoj zoni “Sobovica – Lužnice”  da bude otvorena  “jedna od fabrika kompanije “Milanović inženjering”. Podsetio je, pritom, da “Milanović” u “Sobovici” gradi industrijsko-tehnološki kompleks, pod nazivom “Majnd park“, što je, kako je ocenio, “trenutno najveći projekat u Srbiji”  i “najveći projekat u novijoj istoriji Kragujevca, veći i od Fijata, jer će da obezbedi zapošljavanje od 6.000 do 8.000 radnika”. Nikolić je, u izjavi Televizi Kragujevac, rekao  da “Milanović u “Sobovici” taj projekat realizuje u saradnji sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom, nemačkim SIMENSOM, koji je “ušao u veliku investiciju”.

Istakao je, pritom, da je država, u saradnji sa lokalnom samoupravom, u izradu planske I projektne dokumentacije, te u izgradnju komunalne i putne infrastrrukture koja povezuje grad sa “Sobovicom” i u samoj toj industrijskoj zoni do sada uložila oko milijardu dinara, odnosno oko deset miliona evra.

Pojedini domaći mediji su u vezi s ovim objavili da je nemački SIMENS u “Sobovici” izgradio fabriku za proizvodnju kompletnih aluminijumskih karoserija za putničke vagone, a da uskoro kreće i izrada delova za tramvaje. SIMENS će, navode mediji, u novosagradjenoj fabrici da zaposli još 2.000 radnika (pored 500 koji već rade u postojećoj fabrici koju je SIMENS lane kupio od “Milanovića”). Mediji tvrde i da je  SIMENS do sada u “Sobovici” izgradio  hale od 40.000 kvadratnih metara, a planira i nove pogone površine od 20.000 “kvadrata”.

U SIMENSU  nisu mogli da potvrde ove navode. Naprotiv, izvori Glasa Šumadije u toj kompaniji navode da su izneti podaci, blaže rečeno,  “poprilično neprecizni”. Napominju i da pogone u “Sobovici”, odnosno “Majnd parku”,čiji će (za)kupci da budu SIMENS I druge firme,  gradi kompanija “Milanović”, te da će ovih dana javnost detaljnije da bude obaveštena o planovima SIMENS-a u Kragujevcu. Domaća javnost o planovima  SIMENS-a, kako doznajeme, najpreciznije  treba da bude informisana sedmog decembra, na dan otvaranja prve novosagradjene fabrike kompanije “Milanović”, čemu će, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se još pre mesec dana samonajavio, ,kako se očekuje, da prisustvuju i predstavnici top menadžmenta SIMENS-a.

Ono što, medjutim, nije sporno jeste to da će SIMENS u Kragujevcu, kako je zvanočno najavljeno 12. aprila ove godine, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju “Majnd parka”,  da proizvodi tramvaje i vagone za vozove te kompanije.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.