Plate u javnom sektoru u Kragujevcu rastu za 15 posto

Ekonomija Grad
Zarade zaposlenih u komunalnom sektoru grada Kragujevca biće povećane 15 odsto od januara 2024, najavljeno je danas iz gradske uprave.

To povećanje je predviđeno aneksom kolektivnog ugovora koji je danas potpisan sa direktorima i predstavnicima sindikata javnih komunalnih preduzeća „Šumadija“ i „Vodovod i kanalizacija“.

Direktor „Vodovoda“ Nebojša Jakovljević je kazao da je dosadašnji kolektivni ugovor bio restriktivan u delu zarada radnika, jer je, kako je dodao, sa sindikatima bio postignut dogovor 2022. da bude usporen rast zarada.

 • Sindikati su tada imali potpuno razumevanje za ekonomski položaj preduzeća i mogućnosti budžeta grada Kragujevca, rekao je on.

Objasnio je da sada cena rada mora da se poveća, kao i zarade zaposlenih kako bi se održao ekonomsko-socijalni status zaposlenih u javno-komunalnom sektoru grada Kragujevca.

 • Nadamo se sledeće godine još većem povećanju. S obzirom na sveukupnu situaciju…mislim da ovo povećanje nije malo, ocenio je poverenik sindikata „Nezavisnost“ u „Vodovodu“ Saša Mihajlović.

Televizija Kragujevac  je danas prenela da je najavljeno da će plate biti povećane i zaposlenima u gradskim ustanovama kulture, i da, u narednom periodu, povećanje zarada mogu da očekuju i radnici u ostalim preduzećima u javnom sektoru, čiji je osnivač grad.

Tagovi:

4 thoughts on “Plate u javnom sektoru u Kragujevcu rastu za 15 posto

 1. U svim preduzećima se dižu plate pritom ta ista preduzeća su gubitaši i pod subvencijama, a JP Urbanizam – Kragujevac ima najmanje plate od svih i plate nisu mrdnule od 2017 godine. Osnivač ne želi da potpiše Pravilnik o radu pa vi meni kažite ima li to smisla za Preduzeće koje je osnovao GRAD. SRAMOTA. Bilo bi lepo da komentar ostane i da se pojavi jer ovo je surova istina.

  1. Pa neka vas prebace u JKP Šumadija i imaćete veće plate 🙂 ! Vaš direktor treba da se izbori za veće plate ako je SNS kadar ! Samo treba da traži ko naš ! Imate sindikat, pa zahtevajte od njega kao što smo i mi ! Al čim Vam ne daju saglasnost na Pravilnik vas će da ugase !

 2. U JP trebalo bi smanjivati plati sve dok se iste ne izjednace sa platama u privatnom sektoru ali bile i ispod njih.

  Samo kod nas je logika da drzavni radnici imaju vece plate od ljudi u privatnom sektoru gde je obicno po prirodi stvari veliki javasluk i veliki n e r a d.

  Ovde bi trebalo izuzeti prosvetu i zdravstvo jer to bi svakako trebalo povecavati sto vise.

  Sto se tice zdravstva trebalo bi da se uvede malo veci red i to pre svega da se izjednaci drzavana i privatna zdravstvena ustanova u kojoj bi se pacijenti lecili a RFZO placao tamo gde je pacijent to odabrao cime bi se doprinelo ovo sto se desava godinama unazad a svi znamo sta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.