POČELA OBNOVA PRVE KRAGUJEVAČKE GIMNAZIJE

Društvo Grad

U Kragujevcu počela obnova čuvene škole, koju je vatra ozbiljno oštetila.

U ZGRADI Prve kragujevačke gimnazije počeli su radovi na rekonstrukciji i sanaciji posledica požara koji je podmetnut 4.januara ove godine. Vrednost samo građevinskih radova u oštećenim delovima zgrade Gimnazije procenjena je na oko osamnaest miliona dinara, a očekuje se da ća sve biti završeno do početka septembra.

Pošto je reč o zgradi koja je pod zaštitom države, kao spomenik kulture, radovi su pod posebnim i svakodnevnim nadzorom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Sve treba da izgleda kao što je i ranije bilo, što je i predviđeno ovim specifičnim građevinskim radovima – kaže Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Stručnjaci su postavili uslov da treba restaurirati sve ono što je moguće, a ono što se mora promeniti da bude identično onome što je tu bilo decenijama.

Požar u jednoj od najstarijih gimnazija u Srbiji podmetnut je 4. januara, oko dva sata iza ponoći. Vatra je zahvatila levo krilo škole, prizemlje i prvi sprat. Vatrogasci su brzom intervencijom uspeli da spreče širenje požara na ostale delove zgrade. U požaru su uništeni zbornica, kancelarije administracije, jedna učionica, kancelarija direktora škole, oštećena je i Svečana sala i bina. Izgoreo je i vredan nameštaj, veliki broj slika i knjiga. Policija je ubrzo uhapsila N. G. (37), osumnjičenog za podmetanje požara. 

– Odmah posle požara urađeno je ono najnužnije kako bi se nastava nesmetano odvijala. Sada će se uraditi kompletna rekonstrukcija svega onoga što je moguće obnoviti – navodi direktorka Marković.

Uskoro bi trebalo da bude raspisan tender za nameštaj, posebno za onaj koji je bio u direktorskoj kancelariji, rađen u duborezu. Zgrada je, inače, građena 1833. godine, a i stolarija je iz tog perioda.

NOVČANA POMOĆ

Deo knjiga i slika otišao je unepovrat. Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja obezbedilo je najveći deo novca za rekonstrukciju. Pomogla je i gradska uprava kao i brojni donatori, bivši učenici ove škole, Eparhija šumadijska, brojni građani.

Izvor: Večernje novosti

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.