POČEO 13. JOAKIM INTERFEST

Društvo Grad Kultura

“Teatar, to je sada“ – slogan je 13. Međunarodnog pozorišnog festivala JoakimInterFest na kome se prve večeri, ljubiteljima pozorišne umetnosti u Kragujevcu predstavio “Permski akademski Teatar“ iz Rusije komadom “Mesec dana na selu“ Ivana Turgenjeva.

U prisustvu predstavnika grada Kragujevca, žirija i učesnika ovogodišnjeg festivala, kulturnih poslenika i ljubitelja pozorišta, 13. JoakimInterFest otvorio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

“Velika filozofska misao “Teatar, to je sada“ izrečena kroz slogan ovogodišnjeg festivala, sa velikom odgovornošću i pozivajući se na tradiciju u jubilarnoj godini, na najbolji mogući način oslikava trenutno stanje i status kragujevačkog teatra“, rekao je Miljan Bjeletić. Pred nama je šest mogućih interpretacija života, a sudeći po njihovim nazivima biće dodirnuti mnogi aspekti ljudskog postojanja. U datom trenutku u ime pisca predstavnici šest zemalja reći će svoje misli a na nama je da u ovom prelepom ambijentu, dok i dalje postoji ta magija koja tinja, pronađemo odgovore. Verujem da ovogodišnjem žiriju neće biti lako i jednostavno da odluči ko je u sedam dana festivala na najbolji mogući način nahranio individualni i narodni duh u najstarijem srpskom pozorištu, koje predstavlja stub kragujevačke kulturne scene, poručio je Bjeletić.

Žiri u sastavu: Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, reditelj i Jelena Janjatović, kostimograf ocenjivaće šest predstava pozorišta iz Rusije, Slovenije, USA, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije koje je selektovao Miloš Latinović, književnik.

Slogan “Teatar, to je sada“ sam izabrao nevezujući ga za ono što će se videti na ovogodišnjem festivalu. Ovaj slogan je znak, signal, svetlo ispred jednog umetničkog žanra koji je neponovljiv. Kad ulazite u pozorište vi ulazite u reku, a kad uđete u reku nikada ne ulazite u istu vodu. U pozorište uvek ulazite prvi put. Izložbene postavke možete pogledati više puta, filmove u bisokopu a posle i kod kuće takođe, knjigu možete pročitati više puta, a u pozorište uvek dolazite prvi put i zbog toga je ono neponovljivo. Verujem da će ovih šest predstava biti neponovljivo iskustvo i da će ih se publika rado sećati, kazao je Latinović na svečanom otvaranju 13. JoakimInterFesta u Kragujevcu.

U toku sedmodnevnog JoakimInterFesta do 15. oktobra pored predstava, za koje su sve karte već prodate, organizator Knjaževsko srpski teatar uz podršku grada Kragujevca, pripremio je prateći program za koji takođe vlada veliko interesovanje. Biće to dve radionice člana žirija Zijaha Sokolovića jedna za glumce, druga za publiku, zatim promocija monografije Dare Džokić, koja će uz autora Tatjanu Nježić biti gost “Večeri u čast glumca“ kao i promocija izdanja Sterijinog pozorja na kojoj će gost biti direktor Miroslav Radonjić. U čast nagrađenih sedme večeri 15. oktobra, glumački ansambl “Ateljea 212“ odigraće pedstavu “Moja ti“ Olge Dimitrijević u režiji Aleksandra Milavića Dejvisa.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.