POČINJE 49. SABOR NARODNOG STVARALAŠTVA „PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU“

Društvo Kultura

Ove nedelje počinje 49. Sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju,, koji već pola veka okuplja ljubitelje i čuvare tradicije i kulturnog blaga našeg naroda. Sabor ove godine počinje u četvrtak 26.07.2018. godine sa manifestacijom ,,Levačko poselo,, koja se održava u Rekovcu u porti crkve Svetog Romana sa početkom od 18 časova.
Istog dana sa početkom u 19 časova je otvaranje XXVI tradicionalne likovne kolonije u O.Š ,, Dušan Popović,, u Kalenićkom Prnjavoru uz učešće desetak slikara iz Srbije. Saborski dani se nastavljaju u petak uveče, održavanjem IX po redu takmičenja pevača amatera ,,ZLATNI GLAS SABORA,, u sali Doma kulture u Rekovcu uz učešće 10 takmičara koji dolaze iz svih krajeva Srbije.Početak manifestacije je zakazan za 20 časova.Saborski dani se nastavljaju u subotu u Kaleniću gde je za 10 časova zakazano otvaranje izložbe starih i retkih knjiga i gde će i ove godine biti izložena jedna od najmanjih knjiga na svetu.
Svečano otvaranje 49. narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, održaće se tradicionalno u porti manastira Kalenić sa početkom od 18 časova gde će biti izveden bogat kulturno-umetnički program pod nazivom ,,Kalenić pamti,, koji je posvećen stogodišnjici velikog rata. Scenario i režiju potpisuju Marina Končar i Momir Bradić i dramski umetnici Nebojša Dugalić, prof.dr Mića Živojinović,Vesna Pavlović, Momir Bradić i Bojan Veljović. Takođe će nastupiti i ovogodišnja predstavnica na eurosongu Danica Krstić i ansambl ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički” i KUD Tradaicija iz Trstenika.

Ovogodišnji 49. po redu Sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju,, će zvanično otvoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Završnog dana, program kreće u 8 časova sa Svetom liturgijom u manastiru Kalenić, nastavlja se sa izložbom slika sa likovne kolonije ,,Kalenić,, koja će biti upriličena od 10:30 u prostorijama OŠ ,,Dušan Popović,, u Kaleniću. Istovremeno u porti manastira se o održava takmičenje zdravičara i izbor za najboljeg zdravičara sabora kao i manifestacija ,,Zlatne ruke Levča,, gde gosti imaju priliku da se upoznaju sa kuhinjom levačkog kraja i da neke od specijaliteta i probaju.Ove godine godsti ove manifestacije će biti članice udruženja ,,Sejači sreće,, iz Varvarina.

Za 12:30 je zakazan svečani defile uz trubački orkestar Mije Bonđulića, dok je nastup KUD-ova zakazan za 13 časova. Pored folklora na centralnoj bini biće održano i takmičenje za najdužu pletenicu, najduži brk, najlepšu mušku i žensku narodnu nošnju kao i za najlešu saboricu i uz obavezni nastup čuvenih ,,Lejkaša”.

Ovogodišnji dobitnici povelje ,,Brativoje Marković,, koja nosi ime osnivača sabora
i koja se dodeljuje ustanovama i pojedincima koji su dali doprinos razvoju manifestacije ide u ruke naivnog slikara Miloša Lazića iz Oparić i biće dodeljena Policijskoj ctanici Rekovac i Vatrogasno spasilačkoj jedinici Rekovac.

 

Dobrodošli na 49. Sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.