Počinje rekonstrukcija Kraljeve vinarije u Topoli

Društvo Grad

Kraljeva vinarija je jedna od najstarijih vinarija u Srbiji koju je izgradio kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao jednu od najsavremenijih vinarija Balkana i primer ostalim vinarijama kako se uzgaja i spravlja najkvalitetnije vino. Dugo nije bila u funkciji ali od 2007. godine ponovo je počela da proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada.

  • Već godinu dana rukovodstvo opštine Topola u saradnji sa upravom Zadužbine kralja Petra radi na realizaciji ovog projekta. Konačno možemo reći da smo na korak od početka realizacije istog. U saradnji sa Ministarstvom turizma obezbeđena su sredstva iz fonda Evropske unije za rekonstrukciju Kraljevog podruma. Opština Topola je dobila investitorska prava od Direkcije za imovinu RS, uradila projekat i obezbedila sve potrebne dozvole. Veliku zahvalnost dugujem našoj glavnoj urbanistkinji Marijani Andrić koja je verovala da ćemo uspeti i kada stvari nisu tako izgledale. Naš zemljak i veliki prijatelj Topole, arhitekta Nebojša Glišić je nesebičnim zalaganjem i donacijom građevinskog dela projekta u zadnji čas spasao isti. On je živi dokaz da Topola nije zaboravljena od njenih građana koji su veliki stručnjaci, a svoju karijeru su izgradili negde drugde, napisao je na svom fejsbuk profilu Vladimir Radojković, predsednik opštine Topola.
Fotografija: Kraljeva vinarija, promo
„Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora „
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.