POČINJE SA RADOM KINESKA FABRIKA ZA PROIZVODNJU DELOVA ZA NEMAČKU AUTO-INDUSTRIJU

Društvo Ekonomija Grad

U Kragujevcu će u četvrtak,  28. novembra, prema oficijelnoj informaciji, da bude otvorena  nova fabrika kineske kompanije Jang Feng, koja slovi za globalnog lidera u proizvodnji automobilskih delova.  Otvaranju kineske fabrike u centru Šumadije, pored ostalih će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsednik Srbije  Aleksandar Vučić.

       Fabrika Jang  Fenga u Kragujevcu locirana je u slobodnoj zoni “Šumadija”, na ulazu u grad iz pravca Batočine, kraj još uvek nezavršene četvorokolovozne saobraćajnice prema Koridoru 1o, u kojoj je holandska kompanija CTP Invest proletos  započela prvu fazu izgradnje Industrijskog parka. 

     Industrijski park u Slobodnoj zoni “Šumadija” površine je 28 hilјada kvadratnih metara, a u prvoj fazi izgrađeno je, prema ranijoj informaciji iz  CTP Investa, nešto više od 18.000 kvadrata poslovnog prostora, u kojem Jang Feng, u svojstvu zakupca pogona, sutra zvanično počinje proizvoidnju auto – delova.  Ukupna vrednost investije je 24 miliona evra.  Investicija CTP-a u objekat i prateće sadržaje iznosi 16 miliona evra, dok ulaganje zakupca, kompanije Jang Feng, u nabavaku opremu “teži” oko osam miliona evra.  U kineskoj fabrici auto-delova u Kragujevcu u dogledno vreme trebalo bi da bude zaposleno oko 800 radnika, a koliko ih je trenutno angažovano znaće se sutra.

 Kragujevac je za nas strateški važan grad, kao regionalni, univerzitetski i centar sa velikom industrijskom tradicijom. Mi smo sada u Kragujevcu u fazi realizacije objekta koji će imati više od 25.000 kvadratnih metara proizvodnog i oko 3.000 kvadrata kancelarijskog prostora. Obejat će se prostirati na na tri etaže i imaće sve prateće sadržaje moderne fabrike, kao što su laboratorije i sve drugo što je potrebno za savremenu proizvodnju. Objekat identičan ovome u Kragujevcu, pre dve godine napravili smo u Češkoj, tako da je ovo nastavak dobre saradnje sa klijentom za koga radimo. U suštini ovde će se baviti proizvodnjom za auto-industriju, oni su dobavlјači velikih kompanija, ali ovde će se proizvoditi zahtevni tehnološki delovi za jednog od tri najveća nemačka proizvođača automobila, rekao je proletos, na početku izgradnje Slobodne zone “Šumadija”, Vlatko Đuriček iz CTP Investa.

    Kompanija Jang Feng većinski je  vlasnik američkog Adienta koji je svojevremeno poslovao u sastavu multinacionalne kompanije Džonson kontrols. Kraj fabrike Jang Fenga biće lociran i savremen Folksvagenov prodajno – sevisni objekat, čija izgradnja je  startovala sredinom godine.                                                                              

     Naspram tog gradilišta, u toku je izgradnja novog pogona španske proizvodjača auto-delova Teknija, koja je svojevremeno u Kragujevcu kupila firmu za proizvodnju auto-dizalica Promotor IRVA, i koja godinama unazad radi u pogonima nekadašnje Zastavine fabrike “21.oktobar”. Direktor fabrike Teknija u Kragujevcu Slobodan Radović za naš list kaže da će novi pogon, površine oko 5.500 kvadtratnih metara, biti završen do proleća naredne godine,, te da će u njemu će biti angožavano ukupno nešto više od 100 radnika.

Pise: Zoran Radovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.