POČINJE ŠUMADIJSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL

Kultura

Šumadijski Internacionalni Filmski Festival (ŠIFF) debitantskog filma biće održan u Pozorištu za decu, od danas do 15. decembra 2019. godine. Na četvrtom po redu Festivalu, između ostalih, biće prikazani i filmovi „Četiri ruže“,“Realna priča“, „Tadži bluz“, „Moj jutarnji smeh“ ,“Dnevnik Diane Budisavljević“,“Ekipa“… itd. Organizator je Art Kvart Kragujevac.

Šumadijski Internacionalni Filmski Festival se tradicionalno održava u decembru i kao poslednji festival tokom kalendarske godine programom obuhvata najbolja debitantska ostvarenja.

Festival je osmišljen tako da publika može pogleda dobre filmove i da potom, posle projekcije razgovara sa rediteljima. Gledaoci, glasanjem posle projekcija, biraju pobednički film festivala.

Tokom tri dana festivala, publika će moći da pogleda 10 dugometražnih filmova sa prefiksom Internacionalni, 7 filmova domaće kinematografije i 3 strana filma iz Nemačke, Hrvatske i Francuske.

Prvog dana festivala, u petak, 13. decembra, od 18 časova, biće prikazan nemački film “Atlas”, reditelja Davida Nanjratha.

Festival će svečano biti otvoren u 20 časova. Posle otvaranja planirana je projekcija filma “Tadži bluz” reditelja Miroslava Stamatova.

Od 22 časa iste večeri, na repertoaru je apsolutni pobednik pulskog festivala, film “Dnevnik Diane Budisavljević” iz Hrvatske, rediteljke Dane Budisavljević.

U subotu, 14. decembra, drugog dana Festivala, u 16 časova, biće prikazan francuski film “Užareni duh”, u režija Stéphane Batut.

Od 18 časova publika će moći da gleda domaći film “Realna priča” reditelja Gordana Kičića.

U 20 časova sledi projekcija filma “Asimetrija“, posle koje će publika imati priliku da razgovara sa rediteljkom filma Mašom Nešković.

Termin od 22 časa je predviđen za film “Četiri ruže” reditelja Vasilija Nikitovića.

Poslednji filmski festivalski dan, nedelja, 15. decembar, rezervisan je takođe za tri projekcije. Film “Psi umiru sami” reditelja Nikole Petrovića biće prikazan od 18 časova. U ime ekipe filma publici će se obratiti glumica Mina Obradović.

Termin od 20 časova je rezervisana za film “Moj jutarnji smeh”, posle kojeg će publika imati priliku da razgovara sa rediteljem filma Markom Đorđevićem.

Na samoj završnici festivala, od 22 časa, biće prikazan film “Ekipa”. Posle projekcije planiran je razgovor sa rediteljem Markom Sopićem.

Festival je takmičarskog karaktera, najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem posle projekcije filmova.

Organizatori su, uz podršku Filmskog Centra Srbije, ove godine, uspeli da obezbede novčanu nagradu za pobednika u konkurenciji dugometražnog filma, u iznosu od 60.000 dinara.

U pratećem programu festivala biće prikazano 8 kratkometražnih filmova, 13. i 14. decembra u Domu omladine, od 12 časova. Ulaz na projekciju kratkometražnih filmova je besplatan. Cena dnevne ulaznice za dugometrane filmove iznosi 300 dinara i važi za sve projekcije tog dana. Zainteresovani mogu da kupe ulaznice u Pozorištu za decu i Domu omladine.

Ovogodišnje, četvrto izdanje festivala podržali su Filmski Centar Srbije, Grad Kragujevac, Ministarstvo Kulture i informisanja Republike Srbije, Gete institut, Austrijski kulturni forum i Francuski institut za kulturu.

Tekst: Snežana Milisavljević
Plakat: Šumadijski Internacionalni Filmski Festival

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.