Podmlađivanje šljive

Društvo Ekonomija

Podmlađivanje je agrotehnička mera koja se često koristi u ekstenzivnom šljivarstvu, a čiji je osnovni cilj da se rezidbom odstrane stari i dotrajali delovi krune i da se podstakne redovan vegetativni porast.

Bez podmlađivanja nema obnove skeleta krune, nema formiranja novog rodnog drveta, a samim tim ni redovnih prinosa, odnosno roda. Stručnjaci preporučuju da je podmlađivanje šljiva najbolje obaviti tokom januara i februara.

Osnovni pokazatelji da je potrebno pristupiti podmlađivanju šljive su slab vršni prirast, početak sušenja produžnica ramenih grana, ogoljavanje donjih delova ramenih grana. Takođe, ovu meru potrebno je primeniti i ako je kruna oštećena usled lomljenja grana pod teretom roda, snega, oluje i slično.

Podmlađivanje je delikatna operacija i trebalo bi joj pristupiti sa mnogo pažnje, opreza i znanja. Podmlađivanje ne bi trebalo obaviti odjednom, već postepeno, tokom dve-tri godine.

Podmlađivanjem, vodilicu i ramene grane potrebno je skratiti do neke pogodne grane koja će preuzeti ulogu vodilice, a ramenih grana do zauzimanja željenog položaja u prostoru. Preseci koji se prave ne bi trebalo da budu veći od 10 cm u prečniku, dok preseci do 5 cm u prečniku brže zarastaju. Veće rane potrebno je obavezno zagladiti oštrim nožem i zaštititi kalem voskom.

Uspeh podmlađivanja zavisi i od nege koju je neophodno sprovesti posle ove operacije. Stablo šljive i ramene grane potrebno je zaštititi krečenjem od uticaja sunca i mraza. Ova mera ima za cilj da se spreči prekomerno zagrevanje stabla i ranije kretanje vegetacije, a ujedno je i dezinfekciono sredstvo sa kojim se štiti stablo i ramene grane od parazita.

Takođe, šljive je potrebno obilno đubriti, štititi od bolesti i štetočina i navodnjavati.

Piše: Agro TV
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.