Podrška Kriku

Društvo Politika

Narodna poslanica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović uputila je danas podršku redakciji KRIK u ime svih demokrata, saopšteno je iz te stranke.

  • Viši sud u Beogradu osudio ih je u postupku, koji je protiv njih pokrenuo sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, zato što su izneli činjenice sa suđenja, u kojima se pominje aktuelni ministar policije, kazala je ona.

Prema njenim rečima, to je zastrašujuće i opominjuće za sve novinare koji izveštavaju sa raznih događaja i dodatno će negativno uticati na stepen medijskih sloboda u Srbiji.

  • Redakcija KRIK osuđena je, jer je radila svoj posao. Šta je sledeće? Da sudovi, voljom moćnika, osuđuju lekare jer leče, glumce jer glume, majstore jer popravljaju?, upitala je Manojlović.

Kako ističe, vlast je apsolutno netolerantna na istinu koja razobličava njihova nepočinstva.

Njihova intencija je da razore sve raspoložive resurse, zarad lične koristi, tvrdi Manojlović i dodaje da se na tom putu služe svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima i ne prezaju od bilo čega, a da je pritisak na pravosuđe jedan od tih mehanizama.

  • Novinari i slobodno novinarstvo neretko su ti koji plaćaju cenu, a mrak u koji kao društvo tonemo, sve je tamniji. Pobuna je legitiman način suprotstavljanja i DS biće među predvodnicima otpora, rekla je ona.

Odbor za pravosuđe Narodne stranke saopštio je da je presuda protiv KRIK-a pokazala da je sudstvo u službi režima

  • Viši sud u Beogradu je doneo presudu kojom se Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) obavezuje da ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću plati naknadu za pretrpljeni duševni bol zbog objavljivanja vesti sa suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj je preneta sadržina dokaza izvedenog pred sudom, a u kome se pominje Gašić. To je još jedna u nizu sudskih odluka kojom se novčano suštinski kažnjavaju mediji i novinari zbog izveštavanja koje nije po volji pripadnika režima, kažu u Odboru za pravosuđe NS.

U Narodnoj stranci podsećaju i da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu postavio u nizu svojih odluka kriterijume za ocenu kada je dozvoljeno radi zaštite prava ličnosti, časti i ugleda, ograničiti slobodu izražavanja.

  • Najvažniji kriterijum Evropskog suda za to ograničenje jeste neophodnost takve intervencije javne vlasti u demokratskom društvu. Naši sudovi taj kreiterijum uopšte ne primenjuju! Nemoguće je naći presudu naših sudova u kojoj je jasno i argumentovano obrazložio zašto je neophodno za ostvarivanje demokratije u društvu da jedan medij bude novčano u suštini kažnjen isplaćivanjem nakande štete visokom državnom funkioneru zbog navodnog duševnog bola pretrpljenog objavljivanjem određene informacije o njemu.

Takođe, Evropski sud je u više svojih presuda ukazao da je u demokratskom društvu upravo neophodno da se medijima i novinarima obezbede šire granice slobode izražavanja naspram zaštite prava ličnosti javnih funkcionera. I više od toga, Evropski sud je ukazao da posebnu zaštitu u tome moraju imati nezavisni, slobodni novinari, mali lokalni mediji, nezavisni mediji sa malim budžetima, jer je njihova uloga u javnoj debati o događajima i pojavama od javnog značaja posebno važna za demokratiju, a svako novčano sankcionisanje njihovog rada može dovesti u pitanje njihov materijalni opstanak u javnom životu društva, što nije u interesu demokratskog društva.

Postupajući suprotno kriterijumima koje postavlja Evropski sud za ljudska  prava, obavezujući medije i novinare da pripadnicima  režima plaćaju novčane naknade ili da plaćaju razne novčane kazne, gotovo uveka bez pravno prihvatljivog i dovoljnog obrazloženja, sudovi i sudije u Republici Srbiji:

Prvo, vrše sistemsku sudsku cenzuru, koja je nova, štetna, a može biti na kraju i pogubna pojava za ovo malo slobodne, demokratske javne rasprave u društvu. 

Drugo, sudije se stavljaju u službu odbrane jednog nedemokratskog i duboko kriminalizovanog režima, jer sprečavaju obelodanjivanje povezanosti njegovih pripadnika sa organizovanim kriminalom. 

Na kraju, Narodna stranka ističe da nezavisnost sudskoj vlasti ne može biti darivana, i da to ne može učiniti nijedna izvršna vlast, čak i ako neka bude htela.  

Sudije moraju smoći hrabrosti, mudrosti i dostojanstva da se izbore za za vlastitu nezavisnost, i da uopšte i sudska vlast bude vlast. Hrabrost, mudrost i dostojanstvo niko nikome ne može da pokloni niti nametne. Svako ko želi da ima te osobine mora ih izgraditi sam u sebi. Tako i sudije!

Narodna stranka podržava sudije:
1)    da primene zakon, Ustav, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a posebno kriterijume definisane praksom Evropskog suda i Ustavnog suda Srbije, i 
2)    da filigranskom preciznošću u svakom konkretnom slučaju ocene da li je za ostvarivanje demokratije u društvu neophodno da jedan medij ili novinar plati bilo kakav novčani iznos javnom funkcioneru zbog tobože pretrpljenog duševnog bola usled objavljivanja informacija, stavova ili mišljenja o njemu, 
3)    da odbiju obavezivanje medija i novinara na takva plaćanja uvek kada to nije neophodno u demokratskom društvu, i 
4)    da na taj način omoguće, a ne da sprečavaju, slobodno objavljivanje informacija koje ukazuju na povezanost javnih funkcionera sa kriminalom, jer to može doprineti borbi protiv kriminala i korupcije, a posebno na najvišim nivoima državne vlasti. 

Narodna stranka sa velikom zabrinutošću upozorava sudije da će svako neosnovano i nezakonito novčano kažnjavanje, u našim ekonomskim prilikama u medijskoj sferi, dovesti do materijalnog uništavanja ovo malo slobodnih i nezavisnik medija i novinara koji se još usuđuju da istražuju i objavljuju činjenice, informacije i dokaze o umešanosti javnih funkcionera u kriminal.  To može dovesti do potpune zaštite kriminalnih aktivnosti najviših državnih funkcionera od osude javnog mnjenja, i time do učvršćivanja jednog kriminalizovanog i nedemokratskog režima na vlasti.

Tagovi:

1 komentar

  1. Pa naprednjaci drže sve sudove i postavljaju sve sudije. Ova presuda nije presedan već pravilo. Ko se javno suprotstavi naprednjačkoj diktaturi biće procesuiran i osuđen. To je danas jedina poruka. Drugo je pitanje šta će se sutra, posle pada naprednjaka sa vlasti, dešavati sa njihovim sudovima i sudijama. Neka o tome sudije, koji nečasno i protivzakonito presuđuju, razmišljaju. Ne kaže se džabe da je pravda spora ali dostižna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.