PODSTICAJI POLJOPRIVREDI

Grad

Na poslednjoj sednici Gradsko veće Kragujevca usvojilo je Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje grada Kragujevca za tekuću godinu. Većnici su se rukovodili podacima da na seoskom području, prema poslednjem popisu, živi oko 30 000 stanovnika što u odnosu na ukupan broj iznosi 16,9 posto. Od ukupno evidentiranih 9000 seoskih domaćinstva, poljoprivredno gazdinstvo ima 8 786. Intenzivni porast beleži se u voćarstvu, blagi porast u povrtarstvu, dok je ratarstvo i dalje otežano faktorima poput malog i usitnjenog poseda, zastarele mehanizacije, slabe upotrebe đubriva i sredstava za zaštitu bilja. Stočarska proizvodnja je u staganaciji, zbog kolebanja na tržištu prilikom otkupa, dok se u pčelarstvu povećava broj aktivnih pčelara i košnica.
Programom podrške za regres reproduktivnog materijala za veštačko osemenjavanje krava i junica planirano je 2,1 milion dinara, a za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava 6,9 miliona. Maksimalni iznos po korisniku je od 50 000 do 80 000 dinara. Za uspostavljanje i jačanje udruženja u toj oblasti planirano je 1.750.000 dianara.
Ukupan iznos planiranih sredstava za podsticajne mere je 10. 150.000, dok je za realizaciju Programa podrške za sporovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opredeljeno 12,2 miliona dinara.
Osim na zvaničnoj internet stranici grada podsticajne mere biće objavljene na oglasnoj tabli Gradske uprave, kao i seoskim mesnim kalncelarijama. Informisanje potencijalnih korisnika vrši se i stalnim radom na terenu, kao i u prostorijama gradske Uprave za privredu.

Gradsko veće donelo je i odluku o davanju saglasnosti na poseban program korišćenja subvencija gradske Agencije za saobraćaj za 2018. godinu.
Članovi veća dali su saglasnost na Odluku JKP „Gradske tržnice“ o kratkoročnom kreditnom zaduženju u visini od dva miliona dinara sa rokom otplate od šest meseci radi obezbeđenja nedostajućih sredstava za isplatu stimulativnih otpremnina u postupku racionalizacije.
Gradsko veće odoborilo je i sredstva subvencija JP „Putevi“ Kragujevac u iznosu od 1,8 miliona dinara za tekuću likvidnost.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.