Poetsko svedočenje o srpskom stradanju i patnji u Domu omladine

Društvo Kultura

Poetsko veče o srpskom stradanju i patnji biće održano u Galeriji Doma omladine, u subotu, 16. oktobra u 20 sati.

Govoriti o kulturi sjećanja na srpska stradanja u 20. vijeku, u oba svjetska rata i u ratovima s kraja 20. vijeka, ne samo u školskoj praksi, nego i u širem kulturološkom i sociološkom kontekstu, a ne govoriti o poetskim svjedočenjima o tim stradanjima ne samo da je manjkavo, nego je i nemoguće.

O srpskim stratištima od Jadovna i Jasenovca, preko hercegovačkih jama i pivskih bezdanica, pa do Starog broda na Drini i Šumarica prvi su aktivno i iz duše progovorili srpski pjesnici.Ali, ta poezija stradanja i patnje je bila i ostala rasuta po časopisima sve dok je 2017. godine nije u poetsku rukovet antologijskog tipa objedinio Rade R. Lalović, a pod naslovom „Pred sjenima srpskih mučenika” objavio Centar za kulturu i informisanja Foča i SPiKD „Prosvjeta” OO Foča.

Knjiga je izašla u tri izdanja, a u konačnoj verziji ima 94 pjesme.

Ova poetska rukovet nakon velikog broja promocija u Republici Srpskoj i u Beogradu imala je veliki odjek u kompletnoj kulturnoj i prosvjetnoj javnosti. I ne samo to. Poetska Rukovet „Pred sjenima srpskih mučenika” je bila osnov za nastanak zbornika stručnih radova o ovoj poeziji koji se u izdanju Centra za kulturu i informisanje Foča i SPiKD „Prosvjeta” OO Foča pojavio 2018. godine pod naslovom „Srpska poezija stradanja i patnje”.

Zbornik sadrži 23 stručna rada koje su sačinili 15 autora i jedini je zbornik stručnih radova koji za centralnu temu proučavanja ima srpsku poeziju stradanja i patnje i njeno proučavanje u funkciji njegovanja kulture sjećanja na srpska stradanja u 20. vijeku, poručuju organizatori iz Doma omladine.

Ulaz je slobodan.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.