Pokret SRCE poziva Vladu da povuče sporne pravosudne zakone

Politika

U proceduri pred Narodnom skupštinom je trenutno grupa pravosudnih zakona (Zakon o Visokom savetu tužilaštva, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o visokom savetu sudstva, Zakon o sudijama i Zakon o uređenju sudova). Advokat Aleksandar Fillen iz pravnog tima pokreta Srbija centar SRCE kaže da ova grupa zakona „ima za svrhu da implementira skoro usvojene izmene Ustava, čiji je proklamovani cilj bio jačanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva“.

  • Realnost je, kao i mnogo puta ranije, nešto sasvim drugo. Predložena zakonska rešenja nažalost ne daju nade u bilo kakvo poboljšanje, što je jasno i iz načina kako je protekla javna rasprava o ovim zakonima, kaže Fillen.

Advokat u pravnom timu pokreta SRCE podseća da je „javna rasprava je sprovedena netransparentno, uz  nenajavljene okrugle  stolove“:

  • Uprkos ovome, pristigao je znatan broj predloga za izmene, ali epilog je takav da je 90 odsto predloga odbijeno bez jasnog obrazloženja, dok su predlozi koji su i usvojeni mahom tehničkog karaktera. Predlozi zakona su ušli u skupštinsku proceduru bez prethodnog objavljivanja izveštaja o javnoj raspravi, pa je ovaj propust „ispeglan“ naknadnim objavljivanjem izveštaja sa ciljem da se stvori nekakva, makar prividna, slika legitimiteta. Nastavilo se i javnim slušanjem, održanim 26. januara 2023. godine.  U ovom trenutku, kada su zakoni u skupštinskoj proceduri, pred usvajanjem, davno je prošao voz za dijalog o ponuđenim rešenjima. Sada je samo moguće stvarati privid demokratskog procesa.

Fillen pojašnjava da će, kada se implementiraju ponuđena zakonska rešenja, sudije i tužioci i dalje će ostati neadekvatno zaštićeni i izloženi pritiscima predsednika suda, odnosno hijerarhijski nadređenog tužioca.

  • Nije obezbeđena adekvatna transparentnost u radu Visokog saveta sudstva, odnosno tužilaštva, a izmene u načinu izbora njihovih članova omogućavaju da upliv politike u procesu imenovanja sudija i tužilaca ostane podjednako jak, ako ne i jači. Da situacija bude još tragičnija, Vlada Republike Srbije je na sednici 17. januara ove godine usvojila nacrte niza važnih zakona iz oblasti pravosuđa (predlozi izmena Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala). Pri tome, izmene ovih propisa uopšte nisu bile predmet javne rasprave.

Pokret SRCE poziva Vladu Republike Srbije, kao predlagača, da povuče sporne zakonske predloge, imajući u vidu njihovu suštinsku manjkavost i netransparentan postupak javne rasprave.

Fotografija: FB, Srbija centar SRCE
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.