Poljoprivrednici iz okolnih sela okupili se ispred Skupštine grada u Kragujevcu

Društvo Politika

Danas su se poljoprivrednici iz okolnih kragujevačkih sela, od Divostina do Ramaće, okupili ispred zgrade Skupštine grada Kragujevca, protestujući i iskazujući nezadovoljstvo zbog situacije u poljoprivredi, u ime svih onih koji su na protest došli govorio je Jovica Radovanović, jedan od osnivača Narodnog pokreta „Volim selo svojeˮ iz Kutlova, odbornik i višegodišnji predsednik Saveta Mesne zajednice Kutlovo.

On je istakao da loša situacija u poljoprivredi nije trenutna, već da traje dugi niz godina. „Stanovnici sela ponovo moraju da brane svoju zemlju kao što su nekada naši preci u raznoraznim ratovimaˮ, naglašava Radovanović. Oni danas u mirnodopskim uslovima izlaze da pokažu da je proizvodnja hrane došla na sam rub propasti, a samim tim je i država na samom rubu propasti, kaže Jovica Radovanović.

Oni danas nisu otišli za Beograd po uputima ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji su im rekli da im to ne mogu dozvoliti i da se maksimum njihove dozvole ogleda u današnjem okupljanju u Kragujevcu. Zato će sutra automobila otići za Beograd i dati podršku u borbi za „bolju, kvalitetniju, pošteniju i mirniju Srbijuˮ.

Na pitanje kako komentariše izjavu predsednika Vučića na današnjem sastanku sa mlekarima gde je rekao da će danas biti doneta odluka o boljim uslovima za poljoprivrednike i da bi trebalo da budu povećani prelevmani za sir za 30 na 300 dinara po kilogramu, Radovanović ističe da su o svemu tome više puta razgovarali sa ministarkom poljoprivrede.

Kaže da je ministarka početkom februara na sastanku sa poljoprivrednicima u Ravnom Gaju rekla da cena mleka više neće ići nadole, ona je to garantovala, proračunala je da cena mleka u proizvodnji košta 65 dinara:

  • Sada smo došli do situacije da je cena mleka na otkupu 40 dinara sa tendencijom daljeg pada. Znači ministarka nije rekla istinu, a predsednik ako može da stigne sve da uradi umesto svojih ministara, nama će biti drago, ali mislim da je suviše kasno za reakciju predsednika, moraju da se donesu rešenja koja će da budu od koristi poljoprivrednicima, a ne da budu samo korisni ljudima koji su na vlasti.

Jovica poziva stanovnike grada i stanovnike prigrada i poručuje im da „ovo nije borba samo za opstanak i spas sela, već je ovo borba i za njihov spasˮ. On objašnjava da smo imali uništenje svinja sa takvim cenama gde nam je dolazilo jeftino svinjsko meso „iz belog sveta, bili smo prinuđeni da uništimo svoju proizvodnjuˮ. Dodaje da je danas lakše naći divlje prase, nego pitomo.

  • Onog momenta kada ostanemo bez domaće proizvodnje, više nam niko neće dati neku jeftinu hranu, već će to biti papreno skupo, a neka se zapitaju da li će svojoj deci moći da sa 40 ili 50 hiljada kupe litar mleka. Mi volimo svoje selo i zato smo došli da se borimo za njega.


Tekst je nastao kao deo projekta „Unapređenje informisanje građana Šumadijskog okruga“, koji se realizuje uz podršku fondacije Slavko Ćuruvija. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u tekstu nužno ne izražavaju stavove „Slavko Ćuruvija fondacije“ već su isključivo odgovornost autora i redakcije Glasa Šumadije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.