Pomen žrtvama Oluje u Kragujevcu

Društvo Grad

Milan Ljubović, Srbin iz Hrvatske, rodom iz sela Bukovica blizu manastira Krka i Krupa kaže da problema sa Hrvatima nije bilo sve do raspada Jugoslavije i stvaranja nezavisnih država. Nakon školovanja Milan napušta zavičaj, seleći se u Zagreb, Beograd i najzad Kragujevac – dok njegova porodica ostaje u Bukovici sve do pogroma.

Milan Ljubović

Ljubović je i doskorašnji predsednik udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla”, koje postoji od 2003. – najpre pod imenom „Zora”. Cilj udruženja, navodi naš sagovornik, jeste očuvanje kulture, tradicije i običaja – što na pravoslavnom terenu nije teško. On navodi i to da je udruženje u prethodnom periodu imalo dosta aktivnosti, kao da sadržaja ne manjka ni danas.

Kako u Kragujevcu žive raseljeni Srbi 27 godina nakon „Oluje”?

  • Devedeset pete iz Hrvatske je u Kragujevac izbjeglo nešto manje od 8.000 Srba. Ovdje su se nekolike godine snalazili, ali ostali su mnogi. Imamo još nerešenih stambenih pitanja. Problem je sa zaposlenjem, sa rešavanjem penzija iz Hrvatske, imovine tamo u Hrvatskoj itd. Dakle veoma je teško još uvijek. Mnogi su se i odselili iz Kragujevca. Mali broj se vratio u Hrvatsku, uglavnom su otišli u druge zemlje.

Za događaje na Petrovačkoj cesti, koji su nakon podizanja optužnice našeg Tužilaštva za ratne zločine ponovo važna tema u regionu kaže:

  • To je žalosno, necivilizacijski i sramotno, prvenstveno za rukovodstvo Republike Hrvatske. Verujem da veliki broj građana Hrvatske nije dovoljno upoznat sa obimom tragedije srpskog naroda i zločinima koji su napravljeni nad Srbima – ne samo u koloni već uopće. Građanima se serviraju lažne informacije i zbog toga je prisutan takav stav.

Aktuelni predsednik Udruženja ovu temu ocenio je političkom, te dodaje da su stvari po sebi prilično jasne:

  • Mi smo u neku ruku humanitarna ogranizacija. Ja sam Srbin i mogu da komentarišem jedino iz tog ugla. Svaki Srbin to gleda na jedan način, svaki Hrvat na drugi. Nije samo to Petrovačka cesta, ima mnogo sličnih slučajeva – samo nešto dospe u medije, nešto ne dospe. Za jedno se zna, za drugo ne zna – pa se onom prvom pridaje naročit značaj. Ima još mnogo Petrovačkih cesti.

Iz udruženja „Nikola Tesla”, poručuju da je ovaj datum jedan od važnijih njihovom u kalendaru, a pored njega u proteklom periodu obeležili su i Dan izbeglica. Sve aktivnosti vezane za važnije datume, kažu, sprovode se u skladu sa mogućnostima članova udruženja.

Povodom dvadeset sedme godine od pogroma, episkop Jovan šumadijski, uz sasluženje sveštenstva Saborne crkve uspenja Prečiste Bogorodice, održao je parastos Srbima stradalim u ratu u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Piše: Janko Milošević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.