POMOĆ UGLEDNOM NOVINARU DA PLATI GLOBU OD MILION I PO DINARA

Društvo

Akciju  grupe kragujevačkih novinara “Solidarno za Miroslava Jovanovića”, upravo je, otvaranjem namenskog računa (u Komercijalnoj banci) za prikupljanje donacija, podržalo Udruženje Šumadijski centar za gradjanski aktivizam “Res publika” iz Kragujevca.

Bivšem glavnom  odgovornom uredniku šumadijskog nedeljnika “Svetlost” i aktuelnom gloduru “Kragujevačkih novina” Miroslavu Jovanović, koji je od prošle godine  u penziji, prema navodima  lokalnih i prestonički medija, preti izvršiteljska plenidba porodične kuće, ili oduzimanje dve tr ećine penzije u narednih pet do sedam godina, zbog namirivanja duga od 1,5 miliona dinara izdavačkoj firmi AD “ Svetlost” u stečaju.

Apelacioni sud u Kragujevcu nedavno je, podsetimo,doneo rešenje kojim je Jovanoviću naloženo da AD “ Svetlost”, po tužbi trojice bivših vlasnika tog preduzeća (nekadašnjeg gradonačelnika Kragujevca Vlatka Rajkovića i lokalnih biznismena Gvozdena Jovanovića i Dragoljuba  Milovanovića ) plati 820.000, te 185.000 dinara za sudske troškove, kao i zaračunate kameta na osnovni dug , i to od 2014., kada je presuda protivu njega postala pravosnažna.

Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Svetlost”. Preduzeće AD „Svetlost“ je odavno prestalo sa  radom, pošto je neposredno nakon poništenja privatizacije f irme 2011. godine, otišlo u stečaj, koji nije okončan ni osam godina docnije.

Jovanović na rešenje apelacije može, navodi  portal Cenzolovka, da se žali Kasacionom sudu, ali je nevolja što ta žalba  ne odlože izvršenje naplate duga od million i po dinara, koji on nema čime da plati. Glodur nedeljnika “Kragujevačke novine” lane je,naime, zbog više nego nezavodne finansijske situacije u tom mediju, u penziju otišao sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Miroslav Jovanović, prema mišljenju kolega,  slovi za jednog od najuglednijih i najboljih novinara u Kragujevcu i znatno šire. Preovladjujuće je mišljenjenje da je svojim četvorodecenijskim novinarskim angažmanom zadužio Kragujevac.

Piše: ZoranRadovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.