Ponuda Dečjeg odmarališta na Kopaoniku

Društvo

Centar za obrazovanje Kragujevac koji gazduje Dečjim odmaralištem na Kopaoniku ovih dana ponudio je gradskim ali i republičkim preduzećima, institucijama i ustanovama izuzetno povoljne uslove za boravak u ovom objektu. Do 15. oktobra pun pansion u Bloku I za odrasle košta 1.400,00 dinara, dok je u bloku II za odrasle pun pansion nešto skuplji i treba ga platiti 1.600,00 dinara. Za decu do 15 godina pun pansion košta 1.100,00 dinara. Ove cene važe za minimum 7 noćenja. U istom periodu, od 15. aprila do 15. oktobra gosti mogu da koriste i vanpansionsku uslugu, prenoćište, koje u Bloku I košta 600 dok je u Bloku II 800 dinara.

Odmaralište nudi pansionske obroke, sendviče i palačinke. U objektu se nalazi i bife, tv sala, skijašnica i teretana.U neposrednoj blizini je i teren na otvorenom za košarku, rukomet, mali fudbal i odbojku. Teren poseduje i reflektore, tako da sportske aktivnosti i zabavno – rekreativni program mogu da se organizuju i u večernjim satima.

Odmaralište raspolaže sa 220 kreveta u novijem objektu. Blok I ima dvokrevetne,trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Blok II ima dvokrevetne,četvorokrevetne i jednu petokrevetnu sobu dok su u Bloku III dvokrevetne,trokrevetne i četvorokrevetne. U blokovima jedan i dva svaka soba ima sopstveno kupatilo dok je u bloku tri, u baraci u kojoj uglavnom borave zaposleni i radnici angažovani na različitim poslovima na ovoj srpskoj planinskoj lepotici, kupatilo zajedničko. U ovoj smeštajnoj jedinici ima 40 kreveta..

Činjenica je da je neophodna ozbiljna rekonstrukcija objekta, izgrađenog pre više od 30 godina, ali se stalno ulažu napori da se uslovi boravka koliko-toliko poboljšaju.

Prema rečima Nenada Srećkovića, pomoćnika direktora Centra za obrazovanje Kragujevac, „renovirana je kuhinja, u skladu domaćim i svetskim standardima. U toku je nabavka novih dušeka kao i stolova i stolica za trpezariju. Urađene su manje neophodne popravke nameštaja u sobama i sređivana su kupatila. Remontovali smo i kotlarnice kako bi se ostvarila optimalna temperatura u objektu. Trudimo se da pojačamo higijenu, redovnmo servisiramo ventilacioni sistem…“ kaže Srećković. Prema njegovim rečima, Finansijskim planom predviđeni su ozbiljni investicioni radovi, ali, da li će do toga doći, ostaje da vidimo.

S obzirom da je bilo neophodno prilagoditi se novonastaloj situaciji zbog pojave Korone, objekat je zatvoren 15. marta, kada je proglašeno vanredno stanje. Otvoren je ponovo 15. juna. Srećković tvdi da se poštuju sve preporuke kriznog štaba i da se svakodnevno dezinfikuju zajedničke prostorije kao i smeštajne jedinice, kada gosti napuste sobu. U trpezariji su mesta odvojena u skladu sa novim standardima.

Institut za javno zdravlje kontroliše u zakonskim rokovima sve što je u njihovoj nadležnosti, a menadžment Centra za obrazovanje doneo je mere za zaštitu od zaraze koje sprovode zaposleni, kaže, odgovarajući na naše pitanje, Nenad Srećković. Prevoz za zainteresovane goste iz Kragujevca u ovom trenutku nije organizovan, ali, ukoliko bude bilo interesovanja, postoji mogućnost da Centar obezbedi i ovu vrstu usluge.

Tokom zimskog perioda smeštajni kapaciteti uglavnom su popunjeni, ali od ponovnog otvaranja odmarališta, 15. juna ove godine, u odmaralištu nema mnogo gostiju. Zato je Grad, tj Centar za obrazovanje doneo odluku da snizi cene boravka u ovom objektu i tako popuni kapacitete. Očekuje se da će iznos od 1.600 dinara, uz mogućnost plaćanja putem administrativne zabrane na 6 jednakih mesečnih rata povećati interesovanje gostiju za boravak u kragujevačkom Dečjem odmaralištu na Kopaoniku.

Što se tiče strukture gostiju, u odmaralištu uglavnom borave učenici osnovnih škola – ne samo iz Kragujevca, već i iz čitave Srbije, ali i deca predškolskog uzrasta koja dolaze na rekreativnu nastavu i sportske letnje kampove. U odmaralište gosti dolaze i porodično, u „privatnoj režiji“. Takođe, brojni vrhunski sportisti, košarkaši, rukometaši i odbojkaši, bili su gosti odmarališta na Kopaoniku.

Izgradnja Dečjeg odmarališta „Kragujevac“ na Kopaoniku počela je 80-tih godina, a radovi su završeni 90-tih. Objektom su gazdovali Javno preduzeće za odmor i rekreaciju, Ustanova Nada Naumović, Agencija za turizam i saobraćaj, Šumadija sajam, i sada Centar za obrazovanje. U međuvremenu sanirana je krovna konstrukcija, zamenjena stolarija, renovirana kuhinja, postavljeni su protivpožarni sistemi i sistemi za detekciju gasa, ali… Izgrađen na odličnoj lokaciji, ovaj objekat zaslužuje daleko bolji tretman. Tokom proteklih 30 godina nije bilo ozbiljnijih ulaganja, pričalo se i o njegovoj prodaji, ali je samo menjao „vlasnika“.

Na zaposlenima u Centru za obrazovanje je da osim što su imali sluha da snize cene i ponudu prilagode uslovima koje nude, osmisle način kako da obezbede sredstva i realizuju radove kako bi Dečje odmaralište dobilo tretman koji zaslužuju kragujevačka deca i Kragujevčani koji su ostali bez svih objekata za odmor i rekreaciju. Nekad smo, podsećanja radi, išli u Gradac na more, na Bešnjaju, u Trmbas, na Kopaonik..

Autor: Snežana Milisavljević
fotografija: Centar za obrazovanje Kragujevac
Tagovi:

3 komentara

  1. Bila, videla i prežalosno je što niko od direktora centra za obrazovanje, pa ni od gradske vlasti zapravo nema sluha, niti ih je briga što objekat u samom centru Kopaonika trune i propada. Da nema g-đe Jovanke, upravnice objekta, g-dina Mihajla, zamenika upravnika koji se svojski trude da privuku goste i posetioce, da ni od čega naprave nešto, odavno bi sve otišlo u propast. Naravno, da ne zaboravim da pomenem i ljubazno osoblje koje je uvek na raspolaganju. Eto, ta mala ekipa stoji na braniku te građevine, a gospoda gradski nesposobnjakovići očito idu ka tome da sve obezvrede. Ništa novo. Preporuka svima da ako su u mogućnosti, obavezno posete najbolje odmaralište, sigurna sam da se nećete pokajati. Pomozimo da se očuva dečije odmaralište, za svu našu decu, za sve nas.

  2. „Centar za obrazovanje Kragujevac koji gazduje Dečjim odmaralištem na Kopaoniku ovih dana ponudio je gradskim ali i republičkim preduzećima, institucijama i ustanovama izuzetno povoljne uslove za boravak u ovom objektu.“ A za ostale???

  3. Mozete samo Jovanki Komarici da zahvalite sto odmaraliste i dalje funkcionise, toliko o sposobosti ljudi koji vode ovo preduzece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.