Poslanici iz Kragujevca: Prostorni plan Srbije da uvaži značaj Kragujevca

Grad Politika

Na sastanku sa predsednikom Skupštine grada Miroslavom Petrašinovićem, poslanici iz Kragujevca rekli su da će im Kragujevac biti iznad stranačkih interesa. Kako je Nacrtom Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine Kragujevac, prema oceni stručne javnosti, svrstan u rang sa Suboticom, Zrenjaninom i Leskovcem, a iza Beograda, Novog Sada i Niša, pitali smo kragujevačke poslanike da li će pokrenuti pitanje mesta Kragujevca u tom strateškom dokumentu.

Poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović kaže da je, prema saznanjima koje ima, „gradonačelnik Nikola Dašić preduzeo je brojne aktivnosti kako bi Kragujevac dobio zasluženo mesto u tom strateškom dokumentu“.

  • S obzirom na njegovu uspešnu saradnju sa dosadašnjom Vladom Srbije, kao i ministrima, očekujem da će se takav odnos nastaviti i sa novom Vladom.

Nataša Jovanović podseća da je Prostorni plan Srbije strateški razvojni dokument, kojim se definiše prostorno planiranje i važi za teritoriju cele zemlje.

  • Njime se dugoročno planira razvoj zemlje od ekologije do infrastrukture i duboko verujem da će Kragujevac u tom dokumentu imati zasluženo i odgovarajuće mesto, s obzirom na naš položaj, kako geografski, tako i strateški, ističe Jovanović.

Poslanik koalicije Moramo (Zajedno) Nikola Nešić ocenjuje da je „vreme da se pozicija Kragujevca promeni“.

  • Tim oko mene i ja smo poželeli da budemo u Narodnoj Skupštini iz namere da utičemo na državu i njen odnos prema Kragujevcu. Preko Skupštine planiramo da vršimo dodatni pritisak na lokalnu samoupravu ali samo iz namere da budu bolji, infrastrukturne i budžetske probleme koje kriju na lokalnom nivou sada će biti vidljivi na nacionalnom nivou, kaže Nešić i dodaje da je „važno da svih 250 poslanika zna da je pao zid istorijskog objekta u Kragujevcu a da za to niko ne odgovara, da nemamo odgovore na odbornička pitanja po četiri meseca...“
  • Mi se vodimo rezultatima, oni izostaju, moramo da signaliziramo i da menjemo šta ili ko ne valja. Tu očekujem i podršku ostalih narodnih poslanika iz Kragujevca, da skinemo svi stranačke dresove i utičemo na sve odluke, da nijedna odluka ne prođe a da ne diskutujemo kako će se ona odraziti na naš grad, ne smemo da žmurimo i moramo da realno sagledavamo činjenice.

I Dalibor Jekć, poslanik Stranke slobode i pravde tvrdi da će u njegovom radu najvažnije biti „ispravljanje nepravde prema našem gradu, a koje je učinjeno Prostornim planom Republike Srbije od 2021. do 2035. godine.

  • Podsetiću da Kragujevac nije više u grupi gradova koji su regionalni centri i da je svrstan u grupu gradova koji su mnogo manji, a što ozbiljno ugrožava razvoj i perspektivu našeg grada. Grad Kragujevac je privredni, zdravstveni, kulturni, univerzitetski centar i prirodno je da ima status regionalnog centra. Apsolutno da će to biti prva stvar kojoj ću se posvetiti kao narodni poslanik.

Jekić ističe da će se u Narodnoj skupštini zalagati za decentralizaciju i regionalni razvoj, imajući, kako kaže, u vidu ćinjenicu da su regionalni i unutar-regionalni dispatiteti među najvećima u Evropi.

  • Podsetiću da smo za vreme ove vlasti imali jačanje centralizacije, a ne decentralizacije, jer su mnoge nadležnosti vraćene na centralni nivo. Kragujevac mora biti centar regiona i lokomotiva razvoja cele Šumadije, ocenjuje Jekić.

Od poslanika, kojima je kroz poruku Glas Šumadije poslao pitanje, nije odgovorio jedino Veroljub Stevanović sa liste koalicije „Nada“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.