POSLOVANJE KRAGUJEVAČKE FABRIKE ORUŽJA OD KRAJA 2018. POD VELOM TAJNE

Društvo Ekonomija

Firma GIM, čiji je predstavnik Branko Stefanović dolazio u fabriku, i kompaniie koje kontroliše Slobodan Tešić,  do pre godinu dana nisu imale povlašćeni status u Zastavi oružju. Naprotiv, pešadijsko naoružanje za izvoz kupovale su po cenama po kojima su ih u Zastavi pazarili i Jugoimport  SDPR, ali i ostali trgovci oružje.  Da li je tako i od kraja prošle godine, odnosno od smene poslovodstva u Zastavi oružju, ne zna se, pošto je poslovanje preduzeća, od tada, izvan bilo kakve kontrole ne  samo javnosti, nego i zaposlenih i njihovih predstavnika, kažu danas za  list DANAS i Glas Šumadije  u Zastavi oružju, najstarijoj i jedinoj domaćoj fabrici pešadijskog naoružanja, te lovačko –sportskog  i oružja za ličnu odbranu.

 Podsetimo da je krajem prošle godine, sa mesta generalnog direktora Zastave oružja, bez ikakvog obrazloženja, smenjen pukovnik Milojko Brzakovoić i na njegovo mesto doveden Mladen Petković iz valjevskog „Krušika“, fabrike koja je u proizvodno – finansijskom kolapsu, a za koji uzbunjivač iz Valjeva Aleksandar Obradović i predstavnici  „Krušikovih“ radnika optužuju upravo Petkovića. Obradović navodi da se propadanje „Krušika“ i povlašćeni  status privatnih kompanija, pre svih firme GIM i kompanija Slobodana Tešića, vezuje za ime Mladena Petkovića  koji je na čelo „Krušika doveden 2014. godine.

 Među poznavaoci oružarsko biznisa se još od kraja prošle godine špekuliše da  je Mladen Petković iz Krušika doveden u Zastavu da bi u kragujevačkoj fabrici „nakalemio“   praksu koja je ojadila Krušik, ali donela i te kako veliku korist kompaniji GIM, na primer, koju je zastupao otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko (Stefanović),  koji je 27. oktobra, na  Svetu Petku, prošle godine, na proslavi 165 godina od osnovanja Zastava oružja javno tvdio da smene poslovodstva u toj fabrici navodno neće biti i time demonstrirao ko kadruje u domaćim vojnim fabrikama.

Indikativno je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, svega nekoliko meseci pre smene,  prethodnom Zastavinom menadžmentu čestitao na tome što je kupovinom Zastava kovačnice, spasilo najstariju fabriku otkovaka na Balkanu od sigurne propasti, i obećao da će država da refundira tri miliona evra, koliko su oružari platili Kovačnicu. Ta tri miliona evra  nikada nisu stigla u Zastavu oružje, ali jeste Mladen Petkovoić iz Krušika, nakon čijeg dolaska je u kragujevačkoj fabrici proradila kadrovska vrteška, sa koje su otpali gotovo istaknuti stručnjaci koji su rukovodili proizvodnjom, marketitingom, finansijama, svakako  – i plasmanom. Pre mesec dana, ostavku je podneo i izvršni direktor za finansije, pravne i ekonomske poslove Rajko Tanasijević, u čijoj nadležnosti su bili i komercijani i poslovi marketinga. Ko danas radi te poslove, pošto Tanasijevićev naslednik još nije imenovan – ne zna se.

Ono što se zna, a što je Sindikat Zastave oružja, uplašen za budućnost fabrike i egzistenciju zaposlenih, nedavno saopštio, jeste da su poreski i ostali dugovi fabrike dostigli 17 milijardi dinara, a da su gubici blizu 30 miliona evra, te da su dugovi i gubici premašili vrednost kapitala preduzeća, da je fabrički sistem, stalnim kadrovskim premetačinama,  urušen, i  da je snabdevanje repromaterijalom i proizvodnom opremom (reznim alatima, na primer) sve neredovnije. Oružarski Sindikat se, zbog  toga, obratio Vladi i Ministarstvu odbrane, i zatražio smenu kompletnog fabričkog Nadzornog odbora. Ministarstvo odbrane  reagovalo je  tako što je pukovnika Ivicu Marjanovića ponovo imenovalo za predsednika NO Zastave oružja,u kojoj se,prema dostupnim informacijama, problemi i dalje.

Prateći poteze aktuelne vlasti u domaćoj namenskoj proizvodnji , poznavaoci ove porblematike upozoravaju predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da vojnom industrijom ne može da se zupravlja na način na koji se to trenutno radi.

  • Ne mogu politički komesari i oficiri bez industrijskog iskustva da se postavljaju za direktore i da se imenuju u nadzorne odbore vojnih fabrika. Vojna industrija je specifična i traži kadrove koji poznaju tehnologiju, proizvodnju i plasman oružja imunicije. Dovođenje partijskih kadrova na čelo preduzeća namenske industrije vodi njihovoj propasti i sa takvom praksom bi moralo odmah da se prestane. Naravno,pod uslovom da su su namere onih koji odlučuju časne. Ukoliko nisu, onda je to druga priča, i onda ćemo i u Zastavi oružju,  verovatno i u ostalim fabrikama imati probleme sa kojima se danas suočava Krušik, poručuju naši sagovornici, koji slove za najbolje poznavaoce oružarskog biynisa u Srbiji i šire.           
Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.