U Kragujevcu potpisan sporazum o socijalnoj inkluziji Roma

Društvo Grad

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji Ekumenske humanitarne organizacije sa sedam jedinica lokalnih samouprava – Beočinom, Kovinom, Velikom Planom, gradskim opštinama Zvezdara i Voždovac i gradovima Nišom i Kragujevcom, počeo je projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“. Potpisivanju dokumenta o sprovođenju projekta prisustvovao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, direktorka EHO Novi Sad Anna Brtka Valent sa saradnicima, a u ime grada, potpisnike Sporazume i goste, pozdravio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Gradonačelnik Dašić je čestitao na posvećenom radu, postignutim rezultatima i svemu do sada učinjenom za društvene zajednice, a naročito društveno osetljive grupe na teritoriji Republike i grada Kragujevca.

  • Bez saradnje sa lokalnim samoupravama i aktivnosti lokalnih zajednica, strategija za socijalnu inkluziju Roma u periodu 2022. do 2030. godine kao najvažniji dokument Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlade RS, kojim se stvaraju pretpostavke da se ravnopravnost i integracija pripadnika romskih, ali i drugih osetljivih zajednica učine potpunim, ne bi bila moguća, kazao je ministar Tomislav Žigmanov.

Grad Kragujevac je jedan od lidera kada su u pitanju lokalne politike za integraciju, inkluziju pripadnika romske zajednice, jer je izuzetno uspešno razvio institucionalni okvir i mere, programe aktivnosti i pravi je primer koji treba preslikati na ostale lokalne zajednice. Time bi još jednom potvrdio svoju lidersku poziciju, kazao je ministar Žigmanov, a Ministarstvo takve rezultate izuzetno ceni i pruža podršku kroz priznanja i diseminaciju praksi koje su u Kragujevcu razvijene zahvaljujući sluhu gradonačelnika Nikole Dašića i resorne većnice Gordane Damnjanović.

Projekat “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji od 2023. do 2026.“ za Grad Kragujevac predstavlja nastavak saradnje, kaže dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. O dosadašnjoj saradnji sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom, dr Damnjanović je istakla realizovane projekte u prevenciji diskriminacije i ciganizma, oblastima obrazovanja i stanovanja. Uz podršku EHO, grad Kragujevac je realizovao četiri projekta u osnovnom i srednjem obrazovanju.

  • Odličnu saradnju imali smo i u oblasti edukacije za besplatnu pravnu pomoć našeg odeljenja i zahvaljujući tome realizovali deo Lokalnog akcionog plana, rekla je dr Damnjanović i najavila da nov projektni ciklus kreće malim projektima, grantovima usmerenim na interkulturalnost u osnovnim i srednjim školama za pedagoške asistente. U oblastima stanovanja i prevencije ciganizma Grad Kragujevac je jedan od prvih gradova koji je usvojio antidiskriminacioni kodeks. U završnoj fazi očekujemo podršku Ekumenske humanitarne organizacije za apliciranje kod IPA fondova za stanovanje uz podršku, zaključila je dr Damnjanović.

Grad Kragujevac je dugogodišnji partner EHO na različim projektima a potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu sa sedam lokalnih samouprava, počinjemo projekat Socijalna inkuzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji koji će trajati do 31. decembra 2026. godine, kazala je Slađana Jovanović, projektni koordinator Ekumenske humanitarne organizacije. Sve naše projektne aktivnosti iz oblasti diskriminacije, obrazovanja i stambene podrške radićemo na teritoriji sedam lokalnih samouprava, potpisnica sporazuma. Kada je reč o stambenoj podršci odnosno ozakonjenju stambenih objekata biće uključeno 270 porodica, kazala je koordinatorka EHO a sa  partnerskim lokalnim samoupravama apliciraćemo kod drugih fondova za projekte stanogradnje ili unapređenje stambenih uslova.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji 2023-2026“ koji Ekumenska humanitarna organizacija sprovodi sa izabranim jedinicama lokalnih samouprava, podržan je od strane švajcarske organizacije HEKS/EPER.

Izvor: Zvaničan sajt grada Kragujevca
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.