Potpisan ugovor o nastavku izgradnje Centara izvrsnosti

Društvo Grad

Ugovor o nastavku izgradnje Centara izvrsnosti potpisan je u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu. Ugovor su potpisali direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, Dušan Kovačević i direktor preduzeća „Ino Bačka“, Danilo Babić, kao izabrani izvođač radova, a potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof.dr Nenad Filipović.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što nakon duže pauze, krećemo dalje i nastavljamo realizaciju jednog veoma bitnog projekta za Kragujevac, za region i za čitavu državu. Grad Kragujevac je veliki univerzitetski, medicinski, pravosudni centar, a na ovaj način idemo korak dalje, u nauci, i što je najbitnije, stvaramo uslove za rad mladim ljudima koji donose prosperitet, nova znanja i upravo ti mladi ljudi, naučnici, jesu najveći resurs svih najrazvijenijih zemalja na svetu. Po tome merimo koliko daleko gledamo u budućnost. Jako mi je drago što će ovaj Univerzitet moći da raspolaže sa takvim laboratorijama, takvim uslovima za rad, i što Kragujevac pored svega što sam već nabrojao postaje regionalni centar za biomedicinske, biotehničke i sve druge nauke koje budu koristile ove resurse.Moram da se zahvalim Vladi Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije zato što su opredelili sredstva za nastavak ovih radova, u zaista teškoj situaciji u kojoj se nalazi čitav svet. Ali upravo ulaganja u nauku jesu ono što razlikuje države koje imaju stratešku viziju svog razvoja, od onih koje to nemaju, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.
  • Svi smo veoma ponosni danas što konačno nastavljamo izgradnju ovog objekta koji je od izuzetnog strateškog značaja za naš Univerzitet. U ovom centru obavljaće se naučna istraživanja iz oblasti biomedicinskih nauka, matičnih ćelija, biomedicinskog inženjeringa, informacionih tehnologija i drugih oblasti koje se razvijaju na našem Univerzitetu. Centar će doprineti angažovanju pre svega mladih istraživača kojima smo, uz pomoć države i grada, obezbedili preko 200 stanova, i nadamo se da će oni pored dobrih uslova za život i rad dobiti i novi prostor za naučno-istraživački rad, kazao je rektor Univerziteta u Kragujevcu, prog.dr Nenad Filipović.

Vrednost ugovora je nešto preko 10,5 miliona evra. Izgradnja se finansira iz kredita Evropske investicione banke, a grad Kragujevac je obezbedio 40 miliona dinara. Izabrani izvođač je grupa ponuđača „Ino Bačka“, „Graditelj“ i „Institut za bezbednost i preventivni inženjering“, sve tri firme iz Novog Sada, koje imaju rok od 365 dana za završetak radova.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što sam deo tima koji sprovodi ovako važan projekat za našu zemlju. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru vrši kompletan nadzor, upravlja kompletnim projektom istraživanja i razvoja i obavlja stručni nadzor nad objektom. Objekat ima 11 500 kvadrata, izgradnja se finansira iz kredita Evropske investicione banke, dok je grad Kragujevac obezbedio 40 miliona dinara, kazao je Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru koji se posebno zahvalio ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branku Ružiću i Vladi Republike Srbije koji su prepoznali važnost ovog projekta.

Inače, gradnja Centra izvrsnosti počela je pre više od pet godina, o čemu je Glas Šumadije već pisao.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.