Potpisani ugovori za finansiranje/sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine

Društvo

Sa predstavnicima 23 udruženja /organizacija u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Kragujevca za ovu godinu, Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine potpisao je ugovore o finansiranju /sufinansiranju projekata sredstvima opredeljenim iz budžeta grada.

Budžet za ovu godinu je tri miliona dinara i za petstotina dinara veći je od prošlogodišnjeg ali se prijavio i veći broj udruženja koja se bave pitanjima očuvanja i zaštite životne sredine, kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća. Reč je o studentskim udruženjima, mladim ljudima kojima smo podigli svest o važnosti očuvanja životne sredine i zainteresovali ih da rade projekte iz ove oblasti, a kojima ovaj grad ostaje. To znači da radimo dobar posao i da smo svest mladih podigli na viši nivo, istakao je Nikezić i podsetio da pored novih pilot projekata kao što je sađenje mladih stabala ili ukrasnog šiblja nakon uklanjanja divljih deponija u cilju sprečavanja ponovnog odlaganja otpada na tom mestu ili vodeni eko sistem za najmlađe u Botaničkoj bašti, realizovaće se i dugogodišnji Kragujevački eko bilten koji beleži sve što se dešava u oblasti ekologije u toku godine na teritoriji grada Kragujevca.

Na Javni konkurs koji je Grad Kragujevac Gradska uprava za društvene delatnosti raspisala 20. februara pristiglo je 23 predloga projekata i resorna Komisija nakon ocenjivanja i selekcije projekata po Javnom konkursa odobrila je sredstva među kojima su projekti Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Omladinske organizacije Šumadije, udruženja Ekomar, Mladen Karaman, Svetli horizonti, Kluba akcijaša i volontera, Asocijacija studenata PMF-a, Prvi Prvi na skali, Wild Boars, Zeleni mir Srbija i drugi.

U cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini grad Kragujevac je od Ministarstva zaštite životne sredine dobio sredstva u visini od milion dinara za sufinansiranje projekata pošumljavanja kompleksa Spomen parka Kragujevački oktobar za sadnju 94 stabla a učešće grada je 250.000 dinara, podsetio je Nikezić. Pored toga, u Kragujevcu će se realizovati još dva projekta – smanjenje zagađenja iz individualnih ložišta za šta smo dobili 10 miliona i sedam miliona dinara za zamenu gasne instalacije, odnosno starih kotlova u izdvojenom odeljenju OŠ Jovan Popović u Šumaricama novom. U pripremi je treći projekat za Ministarstvo a to je uklanjanje divljih deponija u okviru kojeg smo prošle godine uklonili 14 divljih deponija, kazao je Nikezić, član Gradskog veća.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.