Povećan porez na imovinu u Kragujevcu, iz opozicije poručili da je to dokaz da je budžet u kolapsu

Ekonomija Grad

Stopa poreza na imovinu fizičkih lica u Kragujevcu povećana je sa 0,3 na 0,4 odsto što će uvećati budžetske prihode grada oko za 140 miliona dinara godišnje. Odluku o povećanju donela je danas Skupština grada većinom odborničkih glasova.

Član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić je rekao da je povećanje oko 33 odsto poreza na nepokretnosti za fizička lica.

  • Povećanje će iznositi od 750 do maksimalno 1900 dinara, za prosečno obračunat stan površine 60 kvadrata i kuće od 100 kvadrata, kazao je Stanišić.

Prema njegovim rečima, za 90 odsto građana povećanje nameta je u iznosu do 2.000 dinara, odnosno 500 dinara po kvartalnom plaćanju. Stanišić je rekao da su za povećanje bile bitne dve stvari, da se nastavi fiskalna konsolidacija grada Kragujevca i „ozdrave“ gradske finansije, a drugo, da se nivo investicija podigne i da budu „vidljive i u interesu gradjana“.

On je dodao i da su razlozi za uvećanje sope poreza „naravno, ekonomske prirode“.

  • Bitno nam je da povećamo udeo izvornih prihoda grada u odnosu na ustupljene, da eliminišemo disparitet stope poreza izmedju fizičkih i pravnih lica koja već duži niz godina plaćaju stopu od 0,4. Bitno je i da se usaglasimo sa drugim gradovima jer Kragujevac medju najvećim gradovima u Srbiji ima najnižu stopu, naveo je on.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je apsolutno svestan da je ovo teška mera i da je politički nepopularno podizati porez „kada će sve nas sutra zbog toga razvlačiti po novinama“.

On je, medjutim, poručio da „nije bitna popularnost, bitno je kuda idemo“.

  • Država očekuje od nas da prikupimo svoje izvorne prihode, a to je porez, rekao je Dašić i naveo da gradovi koji se najbrže razvijaju u Srbiji imaju stopu poreza 0,4 odsto.
  • Taj dinar ne ide ni jednom odborniku ovde, ni jednom većniku, ni poziciji, ni opoziciji, ni gradonačelniku, ide nazad građanima, rekao je Dašić.

Dodao je da je „nažalost, situacija takva, da ako hoćemo ubrzano da se razvijamo, infrastrukturno da se gradimo, mi moramo to da uradimo“. Poručio je da građani koji žive u predgrađu i selu moraju da dobiju asfalt „u razumnom roku“ i naveo da ima oko 1.000 neasfaltiranih ulica na teritoriji Kragujevca.

Milan Urošević iz SPO-a je ocenio da je donošenje odluke o povećanju poreza dokaz da je gradski budžet u kolapsu.

  • Strah me je da Nikola Dašić, novi gradonačelnik Kragujevca ovim potezom, i ne samo sada nego i u prethodnih 100 dana, mnogo čime to dokazuje i sebe proglašava za likvidacionog upravnika grada Kragujevca, ocenio je Urošević.

Iz opozicije su poručili da nije vreme za povećanje nameta gradjanima. U „Zajedno za Šumadiju“ su rekli da se ne slažu sa povećanjem poreza za trećinu i da se budžet uvećava na teret gradjana.

Slađan Rakić iz opozicione „Alternative“ je ocenio da je dan donošenja odluke o povećanju poreza na imovinu „katastrofa i cunami“ za Kragujevčane.

Kazao je da se donosi u „najgorem mogućem momentu“, u vreme pandemije kada ljudi strahuju od gubitka posla.

Fotografija: Milan Nikić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.