Povodom međunarodnog Dana žena na selu, organizacija Glas žena u poseti domaćinstvu Kostadinović (VIDEO)

Društvo Politika
  • Organizacija Glas žena, koja deluje unutar UG Zajedno za Kragujevac, svojim aktivnostima, nastoji da podrži, naglasi i učini prepoznatljivijim, te i da, uvek kada je to moguće, doprinese definisanju i realizaciji načela delovanja Udruženja. Kako Zajedno za Kragujevac nastoji da kreira i sprovodi autentičnu, lokalnu, ali otvorenu i održivu politiku i kako svoje delovanje usklađuje sa realnim stanjem u okruženju i potrebama savremenog čoveka, bez populizma i istrošenih dnevno političkih „aduta“, to i Glas žena nastoji da, kroz različite, javnosti nekada i manje vidljive, aktivnosti dopre do žena iz različitih društvenih struktura, prepozna i razume njihove potrebe, smesti ih u objektivni okvir i u njemu, onda, pokuša da iznađe najprihvatljiviji odgovor kao osnov za šire i održivo delovanje, navodi se u saopštenju te organizacije.

Žene Zajedno za Kragujevac, okupljene u organizaciji Glas žena, danas su u Resniku, povodom Međunarodnog dana žena na selu, bile u domaćinstvu porodice Kostadinović u Resniku. Predsednica ove organizacije, Dragana Milićević, kaže da je to još jedna prilika da se, na konkretnim primerima, potvrdi da su, u ovoj organizaciji, solidarnost, motivacija i ohrabrivanje ključne tačke sagledavanja tzv. „ženskih pitanja“ i dodaje da „promovisanjem pozitivnih primera upornosti i inicijativnosti žena na selu, želimo da naglasimo da one imaju i te kakav potencijal i za proizvodnju i za plasiranje svojih proizvoda i da su, uprkos svakodnevnim preprekama i ograničenjima do svojih ciljeva, otvorene za nove ideje , a da smo mi, u Glasu žena, spremne da im potrebnu podršku, u okvirima svojih mogućnosti, pružimo.

U razgovoru sa članicama Glasa žena, Jasmina Kostadinović, kao „stub porodice“ je navela šta su sve poteškoće, a šta, pak, motivišući momenti u životu i radu na selu, posebno sa aspekta žene, ali i naglasila, na osnovu sopstvenog i iskustva drugih žena u svom okruženju, šta je to što bi značilo ovoj populaciji za podizanje kvaliteta života u seoskim sredinama.

Osvrćući se upravo na deo podrške životu i radu žena, ali i čitavih porodica, na selu, prof. dr Olivera Nikolić, članica Glasa žena UG Zajedno za Kragujevac, naglašava potrebu ozbiljnijeg odnosa lokalnih vlasti prema ovoj temi, koja bi se ogledala u utvrđivanju agrarnog budžeta na lokalu i posebnog dela za žensko preduzetništvo, ali i kontinuiranoj komunikaciji i većoj otvorenosti ka ovoj populaciji. Sa druge strane, udruživanjem i povezivanjem žena, među sobom, ali i sa udruženjima i pojedincima iz drugih sfera, relevantnih za njihove aktivnosti i planove, stvorile bi se mogućnosti za realizaciju različitih, konkretnih pomoći, podstakla bi se bolja cirkulacija ideja i iskustava, iznašle, pored dominantnih delatnosti, i neke nove grane u poljoprivredi, bliske upravo senzibilitetu seoskih žena, ojačalo svest i samopoštovanje žena kao istinskih gazdarica na porodičnim gazdinstvima i doprinelo organizovanijem nastupu na tržištu.

  • Poljoprivreda, stočarska proizvodnja posebno, doživljavaju, ovih godina, svoj sumrak, na žalost, a to se, onda, reflektuje na demografsku sliku naših sela. Tržište i prerada primarnih proizvoda jesu neki od većih problema sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači, uopšte uzev, a koji vrlo destimulativno deluju na seoski život. Značajan podstrek bi, prema tome, predstavljala podrška otkupnim i prerađivačkim kapacitetima, ne onim, dojučerašnjim, kineskim i praznim pričama, već zdravim i realnim, lokalnim inicijativama u tom smeru, jer bi, time poljoprivredna proizvodnja dobila na kvalitetu, a primarnim proizvođačima skratio put plasmana proizvoda. Stanje zahteva kontinuirano, sistematsko i svestrano delovanje, ali, koliko god bilo teško, selo i poljoprivreda su u tradiciji i identitetu našeg bića, te bi odustajanje od pronalaženja rešenja i mehanizama podrške, na svim nivoima, a to potvrđuju brojni, među njima i današnji, primeri, bilo neoprostivo, završava prof. dr Nikolić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.