POZORIŠTE SKC-A NA PRESTIŽNIM FESTIVALIMA

Društvo Grad Kultura

Akademsko pozorište SKC-a učestvovaće tokom februara na festivalima „Daske humanosti” u Nišu, „Milivojevom štapu i šeširu” u Požarevcu a gostovaće i u Beogradu. Mesec dinamičnih teatarskih aktivnosti uvod je u festival „Zlatna kulisa” koji će se tradicionalno održati u martu.

Februar je, zbog sretenjskih dešavanja, tradicionalno pozorišni mesec u Kragujevcu. I dok se u KST-u očekuje dodela statuete i prstena Joakima Vujića i premijera Kunijevog vodvilja ni u ovdašnjem SKC-u ne dremaju na lovorikama. A, nije da nemaju razloga. U poslednje vreme članovi njihovog Akademskog pozorišta osvojili su pregršt nagrada i priznanja na festivalima. Samo u poslednje vreme glumci iz SKC-a nagrađeni su (za predstavu „Totovi”) na Međunarodnom studentskom pozorišnom festivalu „Urban Fest” u Nišu (nagrade Naisa za najbolju glavnu mušku ulogu Iliji Ivanoviću za ulogu gospdina Tota i za najbolju epizodnu žensku ulogu Julija Vučković za ulogu Agike Tot) i na šabačkom Internacionalnom teatarskom festivalu INTEF (nagrade Ani Milanović, za najbolju epizodnu žensku ulogu (stručni žiri) i Juliji Vučković čak dve (stručnog i žirija učesnika) za ulogu Agike Tot i za najbolju epizodnu žensku ulogu za ulogu Agike Tot).

Posle izvođenja na matičnoj sceni najnovije ovosezonske premijere „Hamelna” i već osvedočenih „Totova” 10. i 13. februara pred ansamblom SKC-a su učešće na festivalima i svečanostima u Nišu i Požarevcu kao i gostovanje u beogradskom Studentskom kulturnom centru.

Ovo predstavljanje kod beogradskih imenjaka dogodiće se već naredne nedelje, 20. februara sa predstavom „Hamlet” a potom sledi učešće na niškom festivalu „Daske humanosti” dva dana kasnije sa „Totovima” i krajem meseca (ponovo „Hameln” na 16. festivalu amaterskih glumačih svečanosti „Milivojev štap i šešir” u Požarevcu. Obe predstave po tekstovima Marije Stojanović i Ištvana Erkenjija režirao je Kostadin Stojadinov.

Iako su različito scenski koncipirane, jer u „Totovima” do izražaja dolazi glumačka igra dok je „Hameln” postavljen kao kolektivni pozorišni čin (u kojem su ravnopravni „partneri na sceni” scenografija i kostim) reditelj Stojadinov ističe da ono što ih spaja je njihov društveni angažman, da provociraju i postavljaju pitanja što i jeste uloga pravog pozorišta.

– Reč je o tekstovima koji su osavremenjeni i danas aktuelni. Ako ni bi imali sponu sa sadašnjicom i današnjim problemima, onda čitav rad na njima ne bi imao nikakvog smisla. Objedinjavajući faktor u njima je baš taj odnos vlasti i totalitarnog društva i stradanje malog, običnog čoveka u njemu, ističe reditelj Stojadinov.

Sa njim se slaže i Ivana Maraš Jovanović, direktorka našeg SKC-a, po kojoj uloga i misija jedne ovakve ustanove i jeste da sa scene inicira i razvija kritičko mišljenje mlade publike i „uči” ih da u životu „postavljaju prava pitanja”.

Njoj kao rukovodiocu kuće na čijem je čelu, kao i njenoj koleginici Jeleni Krstić, umetničkom rukovodiocu scenskih delatnosti, naravno da je drago što su „pozvani” na brojne prestižne pozorišne festivale i smotre ali obe ističu da je najvažnije da mladi članovi njihovog ansambla pokažu drugima (i van matične kuće) šta su i kako uradili, koliki su njihovi trenutni teatraski dometi i da se ogledaju sa vršnjacima iz drugih centara kulture i umetnosti.

I urednica Jelena Krstić i reditelj Stojadinov najavljuju do kraja godine još dve premijere.

Ipak, ono najvažnije u čemu se svi naši sagovornici slažu je to da je ovakav februar, mesec dinamičnih dramskih aktivnosti i gostovanja u njihovoj kući samo uvod u naredni, mart, kada će se od 12. do 15. održati tradicionalni Šesti festival amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa” koji za cilj ima predstavljanje najboljih dramskih ostvarenja iz čitavog regiona a čiji je selektor i ove godine naš pozorišni reditelj Dragan Jakovljević.

Piše: Zoran Mišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.