Pravda pod jednim krovom

Društvo Grad

U moderni objekat površine 24.500 kvadrata, u kome su smešteni svi sudovi i tužilaštva s područja Kragujevca, država je uložila 27,5 miliona evra

Palata pravde u Kragujevcu predata je na upotrebu sudovima i tužilaštvima koji su već počeli da rade u velelepnom objektu sa 24 sudnice i 74 kabineta. Ovo zdanje biće adresa Apelacionog i Višeg suda, Osnovnog suda, tužilaštava i Privrednog suda. U modernom objektu, površine 24.500 metara kvadratnih, sada je smešteno svih 11 pravosudnih organa, uključujući i državno pravobranilaštvo sa sedištem u Kragujevcu.

U ovaj veliki posao, koji je podrazumevao izgradnju jedinstvenog objekta za sve sudove i tužilaštva s područja Kragujevca, država je uložila 27,5 miliona evra, a JKP „Šumadija” je već otvorilo novu autobusku liniju (broj sedam), koja će iz centra grada voditi do Palate pravde.

Izgradnja Palate pravde, koja se nalazi iza sedišta Univerziteta u Kragujevcu, počela je krajem leta 2018. godine, na osnovu ugovora o konverziji imovine koji je grad sklopio s Ministarstvom pravde. Kragujevac je državi ustupio građevinsko zemljište, a zauzvrat je dobio staro zdanje Okružnog načelstva u centru grada, u kome su do sada bili smešteni sudovi. Jedan od najlepših objekata u Kragujevcu, delo arhitekte Nikole Nestorovića iz 1904, postaće sedište lokalne samouprave, a Trg „Radomira Putnika” će do kraja godine biti preuređen i zatvoren za kolski saobraćaj.

Palata pravde u Kragujevcu projektovana je za više od 800 zaposlenih, sudija, tužilaca i administrativnih radnika. Država je taj posao poverila beogradskoj firmi „Mašinoprojekt kopring”, a radove je izvelo građevinsko preduzeće „Štrabak”. Očekivanja su da će rad sudova i tužilaštava u novom objektu biti efikasnija za 30 do 40 odsto, a svečano otvaranje, kako „Politika” saznaje, biće upriličeno uoči izbora koji su zakazani za treći april, zbog čega nosioci pravosudnih funkcija u Kragujevcu sada nisu želeli da govore za naš list.

Preseljenje sudova i tužilaštava u Palatu pravde, koje je uključivalo transport tekućih predmeta i arhive, obavili su zajedno država i grad Kragujevac, a na ovom obimnom poslu bili su angažovani regionalna filijala JP „Pošta Srbije” i lokalno JKP „Šumadija”.

Kad je reč o uređenju Trga „Radomir Putnik” u centru Kragujevca, gradsko JP „Urbanizam” je već uradilo projekat koji podrazumeva zatvaranje saobraćajnica, popločavanje platoa i izgradnju fontana, a ostavljena je mogućnost i da se u širem potezu, površine oko 6.500 metara kvadratnih, smesti dvoetažna podzemna garaža sa pešačkim prolazima do objekata koji se nalaze u blizini starog zdanja Okružnog načelstva. Ranije je bilo reči da će ovaj reprezentativni objekat koristiti kragujevačke ustanove kulture, ali je na kraju ipak odlučeno da se tu presele institucije gradske vlasti.

Autor: Brane Kartalović

https://www.politika.rs/scc/clanak/497804/Pravda-pod-jednim-krovom

Tagovi:

1 komentar

  1. Dobro je imati i sud i zatvor,ali je preča bila bolnica koja je u katastrofalnom stanju.Osoblje radi u nehumanim uslovima.Možda da ima savremene bolnice,bilo bi manje i korupcije,pa bi nam svima bilo lakse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.