PRAVOSUĐE U OGLEDALU JAVNOSTI

Društvo

Izveštaj BIRN-a i CEPRIS-a nastao na osnovu praćenja rada sudova i medija u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije tokom 2019, daje sveobuhvatan uvid u postojeće prakse naspram slike koja se projektuje u javnost

Na osnovu statističkih podataka o radu timova Viših sudova i tužilaštva za suzbijanje korupcije u Srbiji moglo bi se zaključiti da je došlo do poboljšanja na planu sistemske borbe protiv korupcije.

Međutim, analize koje su u okviru projekta „Pravda u ogledalu javnosti“ uradili stručnjaci za medijski i sudski monitoring iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) i Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazuju da stare slabosti pravosudnog sistema i dalje koče suštinski napredak u ovoj oblasti. 

Kompletan izveštaj dostupan je na sledećoj adresihttps://alleyesonjustice.cepris.org/

Analiza odabranih suđenja za dela organizovanog kriminala i korupcije pružila je uvid u poštovanje pravila po kojima se vodi krivični postupak kao i u ponašanja učesnika u postupku.

Osim što je utvrđeno da suđenja predugo traju, da zbog velikog broja optuženih u pojedinim slučajevima dolazi do česte opstrukcije postupka, da veliki broj optužnica pada na veštačenjima te da je politički kontekst u kom je optužnica podignuta jedan od najčešćih argumenata odbrane, ova analiza pokazala je i da koncept tužilačke istrage nije sasvim zaživeo ni nakon deset godina primene.

  • Nažalost, projekat je potvrdio da je još dalek put do toga da sudija postane onaj ko sumnja, za razliku od javnog tužioca koji veruje u navode optužbe koju je izneo na suđenju. I dalje je raspodela uloga takva da je javni tužilac u velikoj meri pasivni učesnik, odnosno nosilac sporedne uloge na glavnom pretresu, dok je glavna uloga rezervisana za sud koji nastoji da održi optužbu u `životu`, dovodeći na taj način u značajnoj meri u pitanje svoju nepristrasnost kao element prava na pravično suđenje, kaže Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član upravnog odbora CEPRIS-a.

Sa druge strane, mediji ne pokazuju veliko interesovanje za praćenje samih suđenja, a kada to i čine izveštavanje medija koji dominantno kreiraju javno mnjenje je mahom stavljeno u funkciju vlasti, bilo da se veličaju njeni uspesi u borbi protiv korupcije ili da se mediji koriste za napadanje i diskreditovanje protivnika, a u nekim slučajevima čak i za vršenje pritiska na tužioce i pravosuđe.

Analizirano je ukupno 186 izveštaja iz sedam medija različitih uređivačkih koncepata. https://alleyesonjustice.cepris.org/wp-content/uploads/2020/05/grafikon-1-1.png

O uređivačkim politikama i vrednosnom okviru izveštavanja najrečitije govori odabir tema koje će se naći na medijskoj agendi, kao i odabir objekata izveštavanja.

  • U tom smislu izdvojena su tri vrednosna okvira medijskog narativa: dominantno pozitivan, gde se medijskim izveštavanjem potenciraju uspesi u borbi protiv korupcije i koji se mahom plasira kroz nacionalne (naročito elektronske) medije, uključujući i javni servis RTS, i dominantno kritički, koji u prvi plan stavlja sistemske probleme u funkcionisanju sudskog sistema i nedozvoljene političke i druge pritiske, što vidimo u izveštavanjima nedeljnika NIN i kablovske televizije N1. Treći vrednosni okvir je neutralan i on se odnosi na izveštavanje o sudskim procesima mahom kroz faktografske žanrove i prenošenje vesti i kraćih izveštaja, u najvećoj meri prenošenje vesti novinskih agencija, kaže Tanja Maksić, medijski ekspert iz BIRN-a.

Pored detaljnog, neposrednog uvida u to kako sudovi postupaju u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, a kako se ta slika kroz medijski narativ projektuje u velike uspehe na ovom polju, jedno od najznačajnih rezultata istraživanja je to što su monitoring zajednički sproveli studenti završnih godina i master studija Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka – za neke je ovo bilo prvo iskustvo sa suđenja. Ako se ima u vidu da je loša komunikacija i zatvorenost pravosuđa prema medijima prepoznata kao jedan od najvećih problema koji stvara prostor za manipulacije i zloupotrebe, ovaj projekat napravio je korak u pravcu zbližavanja budućih pravnika i novinara.

Kompletan izveštajhttps://alleyesonjustice.cepris.org/

Monitoring pravosuđahttps://alleyesonjustice.cepris.org/analiza-izvestaja-sa-odabranih-sudenja-za-organizovani-kriminal-i-korupciju/ 

Monitoring medijahttps://alleyesonjustice.cepris.org/izvestavanje-medija-o-sudskim-postupcima-za-organizovani-kriminal-i-korupciju/

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.