PREDMET JOŠ NIJE AKREDITOVAN, ALI JE PREDAVAČ POZNAT

Društvo

 Informacija Glasa Šumadije i lista DANAS da bi funkcioner i narodni poslanik  Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović trebalo uskoro da počne da predaje  i na  Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, i to na doktorskim akademskim studijama te viskoškolske sutanove zatekla je  gotovo kompletnu šumadisku akademsku zajednicu.

Pojedini univerzitetski profesori u Kragujevcu danas su (se), uveliko “u šoku”,  pitali da li Martinović „zadovoljava standarde naučne kompetentnosti”  za predavača na doktorskim studijama  na FMN-u, odnosnuo da li je u „u vrhunskim časopisima objavio potreban broj naučnih radova  iz discipline u kojoj će da bude angažovan kao predavač“. Drugi, pak, smatraju  da je nelogično da jedan pravnik, što Martinović jeste, bude predavač na Mdicinskom fakultetu. Treći smatraju da je “u sveopštem cirkusu u kojem živimo i to moguće”…

Zajednički imenitelj današnih reakcija  kragujevačkih univerzitetskih profesora na saznanje da bi Aleksandar Martinović uskoro  mogao da im  postane kolega, ipak je taj: da njemu „treba nova tezga“, a da je onima koji ga angažuju  „ potrebna politička zaštita“.

Dekan  Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu dr Vladimir Jakovljević smatra , međutim, da su  i interesovanja javnosti i  njene reakcije na informaciju o mogućem angažovanju Aleksandra Martinovića  na  tom fakultetu  – preuranjeni. Tim pre što, kako kaže, nadležnima još uvek nije ni predata dokumentacija za akreditaciju studijskog programa „Zdravstveno zakonodavstvo i aydministracija  na doktorskim akademskim Menadžment zdravstvenog sistema”, na kojem bi Martinović mogao da bude angažovan

  • Reč je o multidisciplinarnom studijskom program, koi uključuje i pravo i ekonomiju i medicinu,  Kako mi na našem fakultetu nemamo predavače iz svih tih oblasti moraćemo, ukoliko dobijemo akreditaciju za taj studijski program, da angažujemo i ljude sa strane. Deo nastave u okviru tog  studijskog programa, i to onaj deo za koji je kompetentan  trebalo bi da drži i kolega Martinović. Ali, o tom – potom, još ni dokumentaciju za akreditaciju tog studijskog programa nismo predali, tvrdi dr Jakovljević u izjavi za list DANAS i Glas Šumadije.

Izvori  DANAS-a i Glasa Šumadije  na FMN-u juče su, podsetimo,  navodili da je proces aktreditacije studijskog programa na kojem će da hude angažovan i funkcioner SNS Aleksanar Martinović u toku, te da bi taj postupak trebalo da bude okončan do kraja godine.  Tome u prilog  i naše pouzdano saznanje da  je Pravni fakultet u Novom Sadu upravo dao  saglasnost docentu u toj visokoškolskoj ustanovi Aleksandru Martinoviću, koji je i visoki funkcioner i narodni poslanik  Srpske napredne stranke, da može da predaje i na kragujevačkom  Fakultetu medicinskih nauka (FMN).

Inače, u biografiji Aleksandra Martinovića piše da je diplomirao je 1999. godine, a 2003. i magistrirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.  Zaposlen je od 2001. na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U septembru 2012. godine izabran je u zvanje docenta za uži naučnu oblast Javnopravnu (predmet Upravno pravo). U Skupštini Srbije šef je poslaničke grupe Srpske napredne stranke. Istovremeno je i potpredsednik Skupštine opštine Ruma,

Prošle godine se našao u centru skandala zbog poslovnog aranžmana u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji. Naime, Aleksandar Martinović i, takođe poslanik, Vladimir Orlić, pravnik i inženjer, predavali su budućim babicama, fizioterapeutima, medicinskim sestrama i radiolozima. BIRN je objavio izveštaj inspekcije Ministarstva prosvete, koja je direktoru škole naložila da raskine ugovor sa funkcionerima SNS-a.                       

MESEČNA PRIMANJA 264.000 DINARA

 Prema javno dostupnim podacima,  funkcioner SNS i sasvim izvesno budući predavač na  Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu Aleksanar Martinović, na Pravnom fakultetu u Novom Sadu mesečno zaradjuje 149.000 dinara. U Skupštini Srbije odrekao se poslaničke plate, koja je veća od 100.000 dinara, ali prima fiksni poslanički paušal od 30.000 dinara.

Kao  predsednik  Skupštine opštine Ruma ima mesečnu apanažu od 25.000 dinara. Krajem prošle godine, pod pritiskom javnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je i platu od 60.000 dinara koju prima kao predavač u Višoj medicinskoj školi  u  Ćupriji. Koliko će, od početka naredne godine, da zaradjuje na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka, ostaje da se vidi.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.