Predrag Sazdadnović: U UKC Kragujevac 70 posto zaposlenih vakcinisano

Doba korone Društvo

Od 23 hospitalizovana pacijenta zbog Korona virusa u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, 80 odsto je nevakcinisano. To je izjavio za Tanjug televiziju direktor ove zdravstvene ustanove dr Predrag Sazdanović i pozvao građane da se vakcinišu, kao i buduće mame i tate, uz apel da zaborave na sve vrste informacija sa interneta, kako ove vakcine utiču na sterlititet, jer, kako kaže, ta priča je zasnovana na glupostima, prenose mediji. 

Na kovid odeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac trenutno leže 23 pacijenta zbog korona virusa, od čega je 80 odsto nevakcinisano, izjavio je za Tanjug televiziju direktor ove zdravstvene ustanove dr Predrag Sazdanović, prenose mediji.

  • Nemamo nijednog pacijenta na respiratoru, ali to ne sme da nas uljuljka. Već smo pokrenuli proces aktivacije intenzivne nege za 20 pacijenata i spremni smo za eventualni novi talas. Lekari i medicinsko osoblje su se vratili sa odmora, tako da smo spremni, izjavio je za Tanjug televiziju Sazdanović.

Naglašava da se Šumadija ne razlikuje od ostatka Srbije po pitanju kovida.

  • Povratak sugrađana sa letovanja svakako će povećati broj zaraženih. Od 23 pacijenta, može se reći da im nije teška klinička slika, ali su neki na „haj flou“ mašinama (mašine sa visokim protokom kiseonika), što je predvorje respiratora, rekao je Sazdanović.

Ocenjuje da je Srbija daleko od kolektivnog imuniteta, ali da će treća, buster doza pojačati imunitet vakcinisanima.

  • Da bismo imali kolektivni imunitet, treba da imamo vrlo visok procenat vakinisanog stanovništva, što nije slučaj ni u zemlji, ni u Kragujevcu. Situacija je daleko od idealne, poručio je Sazdanović.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac je pozvao buduće mame i tate da se vakcinišu.

  • Apelujem da zaborave na sve vrste informacija sa interneta, kako ove vakcine utiču na sterlititet. Ta priča je zasnovana na glupostima. Trudnice savetujemo da odmah budu vakcinisane, da zaštite sebe i buduće potomstvo. Imali smo nedavno razgovor sa mladim medicinarima, objasnili smo im da je priča o sterilitetu netačna, pa imamo u poslednjih mesec dana 15 odsto novovakcinisanih, odnosno 70 odsto zaposlenih koji su vakcinisani u UKC, rekao je Sazdanović.

Dodaje da s obzirom na to da je trenutno aktuelan delta soj, klinička slika se razlikuje u odnosu na prethodne sojeve.

  • Tokom prethodna četiri talasa, svaki put se klinička slika razlikovala, sada je ta slika relativno laka. Ima ljudi u kovid ambulantama, ceo dan imamo pacijente koji se testiraju, ali sada nemamo toliki pritisak kao ranije, zaključio je Sazdanović. 

Izvor: Tanjug, InfoKg, mediji

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.