Predragu Koraksiću počasno članstvo u NUNS-u

Društvo

Povodom 88. rođendana Predraga Koraksića Coraxa, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Pokret Novi optimizam upriličiće sutra svečanost na kojoj će proslavljenom karikaturisti biti uručena počasna članska karta NUNS-a. Svečani događaj će biti održan 15. juna sa početkom od 11 časova, u Resavskoj 28, na drugom spratu, u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Profesorka beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić je dobro uočila i precizno rekla kakvo je Coraxovo rad i delo.

  • Tako britka, jetka i tačna umetnička forma gotovo da ne postoji kakvu nam je Corax omogućio svojim karikaturama, da shvatimo doba u koje živimo. Corax nas svojim potezom i vešto odabranim bojama uvodi u paralalenu stvarnost u kojoj ne bismo želeli da živimo, ali ne možemo pobeći, rekla je profesorka.

Psiholog Žarko Trebješanin je rekao za njega „on zaista uspeva da neke složene ekonomske, sociološke i politikološke analize izrazi bez reči kristalno jasnim crtežom“.

Corax je rođen u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici. Od 1998. godine radi u listu Danas, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Radija Slobodna Evropa i portala Peščanik, a od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd. Imао је više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.