PREDSEDNIK SAVETA KRAGUJEVAČKOG UNIVERZITETA NA SEDNICU SAVETA POZVAO PREMIJERKU I MINISTRA

Društvo

Sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu, na kojoj će, prema zvaničnoj informaciji, biti razmatrano rešenje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladena Šarčevića o razrešenju rektora tog univerziteta dr Nebojše Arsenijevića zakazana je za naredni ponedeljak, 18. jun, tačno u podne.

Predsednik Saveta kragujevačkog Univerziteta dr Siniša Ranđić na tu sednicu Saveta pozvao je predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra Mladena Šarčevića. Ministar Šarčević je pozvan da prisustvom na sednici Saveta Univerziteta „učini čast“ članovima tog organa upravljanja i „lično im obrazloži akt koji je doneo“.

– Pozivamo vas da prisustvujete sednici Saveta Univerziteta u Kragujevcu koja će biti održana 18. juna, čime biste nam učinili čast, s obzirom da ste javno ukazali na nepoštovanje i zloupotrebu autonomije univerziteta od strane Univerziteta u Kragujevcu, navodi se, pored ostalog, u pozivu premijerki Ani Brnabić, koja je krajem minule sedmice „ničim izazvana“ ustvrdila da je Šarčevićeva odluka o smeni rektora kragujevačkog Univerziteta „primer vladavine prava u Srbiji“.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je 4. juna doneo rešenje o smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, kazao je, uoči minulog vikenda, da je njegov pomoćnik za visoko obrazovanje u stalnom kontaktu sa sekretarijatom kragujevačkog Univerziteta povodom izbora novog rektora. Pripretio je, pritom, da, „ukoliko dođe do bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu“.

– U slučaju da dođe do bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu. Vlada je osnivač, a ja mogu predložiti Vladi da primeni rigorozne mere kada je pitanju dalja opstrukcija u radu Saveta tog univerziteta. Cela ta priča neće ići stranputicom. Savet Univerziteta ima autonomiju, ali u odnosu na državu. Država je jača, budite sigurni, poručio je Šarčević. Dosadašnji rektor Nebojša Arsenijević je u izjavi našem listu uzvratio „da ne razume pretnje ministra Šarčevića“, pošto, kako tvrdi, opstrukcije na Univerzitetu u Kragujevcu nema.

Poznavaoci aktuelne situacije na Univerzitetu u Kragujevcu smatraju da je velika nevolja to što ni ministar Šarčević u ovom slučaju, a sasvim u skladu sa manirom aktuelne vlasti, nije poštovao zakonsku procedure. Jer da je poštovao važeće propise, Šarčević je, navode u ovim krugovima, mogao jedino da u Vladi Srbije inicira smenu članova Saveta kragujevačkog Univerziteta, pošto su oni ti koji nisu poštovali naloge nadležnih državnih organa i agencija. Novi Savet bi potom razrešio dosadašnjeg i izabrao novog rektora.

Ministarska odluka o smeni rektora Arsenijevića, politikantska je demonstracija gole sile koja će, gotovo izvesno, imati i svoj sudski epilog. To, naravno, nikako ne znači da smenjeni rektor Nebojša Arsenijević svojim potezima i ponašanjem nije skicirao sliku koja šira javnost o njemu ima i što su njegovi protivnici u borbi za (pre)vlast na Univerzitetu u Kragujevcu iskoristili da bi ga srušili.

Dva puta odbacili rešenja i naloge

Savet Univerziteta u Kragujevcu do sada je u dva navrata, krajem marta i 21. maja, podsetimo, odbacio rešenja i naloge Agencije za borbu protiv korupcije i nadležne inspekcije Ministarstva prosvete da smeni rektora Nebojšu Arsenijevića „zbog sukoba interesa“, te da poništi doktorat njegovog sina Aleksandra (Arsenijevića). On je, kako je utvrđeno, doktorske studije na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka pisao pre okončanja osnovnih studija. Savet, ne samo da nije smenio rektora Arsenijevića, nego ga je, uprkos rečenim rešenjima i nalozima, početkom marta ponovo izabrao na tu funkciju.

Izvor: Danas

Piše: Z. Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.