Predsednik Zajedno za Kragujevac uneo badnjak u prostorije pokreta

Društvo Politika

Miroslav Stojanović Džiga uneo je danas badnjak u novotvorene prostorije pokreta Zajedno za Kragujevac, čiji je predsednik.

Stojanović je poželo srećan Božić svim Kragujevčanima, a u prostorijama su se u prepodnevnim satima okupili članovi pokreta.

Podsetimo, grupa funkcionera i odbornika Zajedno za Šumadiju formirala je sredinom novembra pokret Zajedno za Kragujevac. Ta grupa zalaže se za čvršći otklon od Srpske napredne stranke, a u ZZKG je, pored Stojanovića i odbornice Olivere Nikolić, značajan broj aktivista nekada najveće regionalne partije.

Pokret je početkom decembra započeo saradnju sa Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Građanskim demokratskim forumom, Inicijativom Ne davimo Beograd i udruženjem Srce grada.

Tagovi:

3 komentara

  1. Meni je ovo zaluđivanje i zaglupljivanje naroda vrlo zanimljivo. Eto na primer doktor Džiga je bio visoko kotiran na Verkovoj odborničkoj listi na prošlogodišnjim junskim Vučićevim „demokratskim“ izborima. Zahvaljujući Verku je i postao odbornik. Svi znamo da je Verko u predizbornoj kampanji otvoreno govorio da će posle izbora (ako pobedi) napraviti koaliciju sa SNS u Kragujevcu i da se o tome već dogovorio sa Vučićem. Svi Verkovi predizborni skupovi su bili u znaku podrške Vučiću i republičkoj vlasti, i na njima je redovno i samo napadana prethodna lokalna vlast u Kragujevcu na čijem je čelu bio Radomir Nikolić. Na Verkovoj odborničkoj listi je bio i Milan Urošević, sada poslanik u Skupštini Republike Srbije izabran na poslaničkoj listi SNS. I to dovoljno govori o „opozicionom“ karakteru Verkove odborničke liste. Sve je to vrlo dobro znao i naš doktor Džiga kada je pristao da bude Verkov odbornik i aktivno učestvuje u predizbornoj kampanji. Međutim kada je posle prošlogodišnjih lokalnih izbora postalo jasno da Verko i njegova lista neće učestvovati u lokalnoj vlasti (jer su naprednjaci ubedljivo pobedili i Verko je postao nepoželjan i suvišan), došlo je do „osipanja“ njegovih odbornika. Tada se naš se doktor Džiga naprasno setio da je sada bolje da glumi opoziciju jer je Verkov plan o koaliciji sa SNS (gde bi on kao Ničić u Zaječaru bio glavni baja) propao. A narod, koji ima kratku pamet, je izgleda naprasno zaboravio na čijoj je listi doktor Džiga izabran za odbornika pa mu sada aplaudira kao „novom“ liku ka kragujevačkoj političkoj sceni. Sve je to jadno, smešno i žalosno. U Kragujevcu na žalost nema novih političkih likova i sigurno se neće skorije pojaviti. A ovakve kvaziopozicione priče (kao što je priča o „novoj“ organizaciji Zajedno za Kragujevac) će izgleda uvek postojati i ići na ruku onima koji su na vlasti.

  2. A šta je Zajedno za Kragujevac? Pokret ili udruženje građana? Ako je pokret onda treba da ima neke političke ciljeve (iako nije stranka), a ako je udruženje građana onda treba da ima neke druge ciljeve (npr. zaštita životne sredine, poboljšanje kvaliteta života itd.). Ovi su to sve izgleda smućkali u neku neprepoznatljivu priču koju ni oni sami ne razumeju. Jedino što su znali da kažu na početku svog rada jeste to da su nastavljači politike sada već pokojne političke organizacije Zajedno za Šumadiju. To znači da nastavljaju „izgradnju“ Verkove političke fatamorgane koju je on sam ugasio 2013 godine (kada je prešao u Dinkićev URS). E sada je pitanje šta ovi, do juče Verkovi verni odbornici, sa Džigom na čelu žele da postignu osnivanjem nekog pokreta (ili udruženja građana). Da budu neki ozbiljniji politički činilac na kragujevačkoj opozicionoj političkoj sceni sigurno neće moći. Već su prodali dušu đavolu time što su pristali da budu na Verkovoj listi na prošlogodišnjim junskim lokalnim izborima. Svako sa bar malo pameti i političkog iskustva zna da su ti izbori predstavljali Vučićevu izbornu farsu, kao i to da su na njima učestvovale samo one političke organizacije (i grupe građana) koje su želele da uđu u vlast sa SNS, na bilo kom nivou. Verko je čak u predizbornoj kampanji otvoreno podržavao Vučića i njegov despotski način vladanja Srbijom (logično je da je to isto radio i Džiga koji se nalazio visoko na Verkovoj odborničkoj listi i aktivno učestvovao u kampanji). To što je Verko u kampanji udarao po Tominom sinu Radomiru i lokalnim naprednjacima je bilo samo zamazivanje očiju narodu i vređanje njegove inteligencije. Prave političke teme vezane za sudbinu Srbije, uništavanje svih demokratskih vrednosti u njoj i urušavanje institucija sistema (od strane Vučića i njegove SNS), nisu bile bitne Verku (a ni njegovim odborničkim kandidatima među kojima je bio i Džiga). Ako se sve ovo zna onda je iluzorna priča o opozicionom karakteru „nove“ organizacije (ili pokreta) Zajedno za Kragujevac. Pre će biti da je reč o novoj strategiji čiji je cilj učešće u vlasti. Dakle isto ono što je i Verko želeo, samo na drugi način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.