Predstavljanje knjige „Prva generacija studenata mašinstva”

Društvo Kultura

Knjiga poznatog kragujevačkog novinara i publiciste Miodraga Stojilovića „Prva generacija studenata mašinstva”, u izdanju Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta inženjerskih nauka, posvećena je sećanju na početak studija mašinstva u Kragujevcu, što je predstavljalo pionirski poduhvat i postavljanje temelja Kragujevačkog univerziteta.

U prvu godinu studija mašinstva u Kragujevcu, oktobra 1960. godine, upisano je 308 studenata. Predstavljanju monografije na Fakultetu inženjerskih nauka, 2. jula 2024, prisustvovalo je dvadesetak pripadnika prve generacije, a u ime preminulih kolega – članovi njihovih porodica.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović, govorio je o tome kako se ideja Atanasija Nikolića, kao „seme dobre nade”, očuvala uprkos brojnim izazovima, ali i o značaju i ulozi inženjerske profesije u sadašnjem trenutku.

O značaju osnivanja Odeljenja beogradskog Mašinskog fakulteta, koje je nakon osamostaljivanja predstavljalo osnovu za formiranje Univerziteta u Kragujevcu, kao i o ulozi prvih inženjera školovanih u Kragujevcu u privrednom razvoju regiona, govorio je dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Slobodan Savić.

Publici se obratio i podelio neka od svojih sećanja i najagilniji inicijator i saradnik u pripremi knjige, dipl. inž. Milan Ćetković, koji je i sam pripadnik prve generacije i prvi predsednik Studentske organizacije fakulteta.

Monografija predstavlja svedočanstvo o vremenu velikog poduhvata decentralizacije visokog školstva, što je mnogima omogućilo najkvalitetnije obrazovanje van prestonice. To je 1960. godine omogućilo i talentovanom srednjoškolcu Milošu Kojiću da studira u Kragujevcu i da, kao prvi diplomac u generaciji, nastavi usavršavanje, da bi kao naučnik proneo svetom ime svog fakulteta. Akademik Miloš Kojić je podelio svoja sećanja ne samo na sopstveni put od studenta do naučnika svetske klase, već i na profesore koji su 1960-ih odigrali izuzetno važnu ulogu u postavljanju kriterijuma i organizovanju obrazovanja inženjera u Kragujevcu.

„Vrednost diplome se direktno meri osećanjem pripadnosti fakultetu” reči su profesora Dragana Milosavljevića, koji je na predstavljanju knjige govorio u svojstvu predsednika Alumni kluba Fakulteta inženjerskih nauka.

Autor monografije, Miodrag Stojilović, još jednom je uspeo da obnovi sećanje na značajne događaje i ljude, koji su predstavljali međaše u istoriji Kragujevca i očuvali ga i učinili velikim. Poznati publicista je i ovoga puta ponudio širi društveni i istorijski kontekst u okviru kojeg je posejano „seme dobre nade” i uspeo da, istražujući i sarađujući sa svedocima tih događaja, uspostavi vezu i hronološki red u pričama o počecima školovanja inženjera u Kragujevcu.

Izvor i foto: www.fin.kg.ac.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.