Predstavljen projekat za gradnju nove zgrade Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu od skoro 9.000 m2

Društvo Grad

Grad Kragujevac objavio je urbanistički projekat za izgradnju nove zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu.
Budući objekat biće izgrađen na novoj lokaciji u Ulici Liceja kneževine Srbije u Kragujevcu. Reč je o delimično izgrađenoj zoni grada, sa obrazovanjem, kao dominantnom namenom u okruženju. U neposrednoj okolini prisutno je visokoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje i sportsko-rekreativni sadržaji, dok je u širem pojasu zastupljeno stanovanje i poslovanje. Površina parcele iznosi 13.691,00 m2.

Nova zgrada biće spratnosti Su+P+2, BRGP 8.817,44 m2. Prema projektnom zadatku i nameni objekta, projektovan je zatvoreni amfiteatar. Pristup amfiteatru omogućen je sa nivoa prizemlja i prvog sprata.
Na nivou suterena, smeštena je podstanica centralnog grejanja i tehničke prostorije.
Na nivou prizemlja, predviđen je glavni i službeni ulaz, sa holom i foajeom, dimenzionisanim tako da opslužuje sva tri fakulteta. U prizemlju su organizovani i prateći sadržaji kao što su: info pult sa oglasnim tablama, prostorija za obezbeđenje i monitoring objekta. Sa glavnog ulaza omogućeno je jasno uočavanje dominantnih vertikalnih komunikacija – glavnog stepeništa, pomoćnih (evakuacionih) stepeništa, lifta i sanitarnih blokova. U okviru ulazne zone projektovane su prostorije studentske službe.

Na ovom nivou, predviđene su za potrebe Fakulteta za primenjene i muzičke umetnosti, slušaonice, muzički kabineti, ateljei i šest profesorskih kabineta za po dva profesora.
Na prvoj etaži organizovane su nastavne prostorije umetničkog i filološkog fakulteta, sa učionicama a na severnoj strani objekta projektovani su ateljei za Fakultet primenjene umetnosti (na svakoj etaži ih ima pet), šest profesorska kabineta kao i knjižara za sva tri fakulteta i skriptarnica
Na drugoj etaži, predviđen je kancelarijski prostor za dekana i prodekane fakulteta, finansijske i kadrovske službe fakulteta, sa pripadajućim administratorskim kancelarijama. Na ovom nivou smešten je i studentski kafe, kao i polivalentna sala sa terasom. I na ovoj etaži, projektovano je deset kabineta za profesore, sa po dva radna mesta.
Na nivou galerije, smešten je prostor biblioteke sa čitaonicom, kancelarije za zaposlene u biblioteci i prostor za internet biblioteku.
Projektom je definisan prostor za celodnevni boravak studenta i zaposlenih u dve smene i to oko 1.295 mesta na Filološkom fakultetu, 250 mesta na Primenjenoj umetnosti i 200 mesta na Muzičkoj akademiji i za 130 zaposlenih, odnosno, ukupno, za 1.745 studenata i 130 zaposlenih.
Projektanti su preduzeće Beobaltd d.o.o. Beograd.

Kako je ranije najavljeno vrednost investicije za izgradnju zgrade je oko 5,7 mil EUR i biće finansirana iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.
Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu osnovan je 2002. godine i od tada radi u neadekvatnim uslovima, zakupom prostora na različitim lokacijama, u više objekata na drugim fakultetima, srednjim i osnovnim školama.
Gradsko veće Kragujevca prethodno je dalo saglasnost gradonačelniku Nikoli Dašiću da zaključi Sporazum o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja nove zgrade Filološko – umetničkog fakulteta sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Grad Kragujevac se Sporazumom obavezao da izvrši prenos prava javne svojine na katastarskoj parceli br. 10480/3, površine 1.36,91 hektara u svojinu Republike Srbije, kao i da finansira izradu izmene i dopune projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju objekta FILUM – a, u skladu sa zaključcima Prostorno-programske analize.

Piše: eKapija
Tagovi:

4 komentara

  1. Koji je ovo po redu projekat? Secam se jednog lepog projekta u centru grada gde je sada javna garaza. Verovatno je to bilo isplativije, garaze su buducnost Srbije.

  2. Ružnije rešenje nisam do sada video…ovo je osmi ili čak deveti konkurs koji će biti raspisan…takođe sam mišljenja da je daleko bolja lokacija bila umesto garaže koja je definitivno promašena investicija Raleta „Nejakog“… 🙂
    Nebi me čudilo da je taj urbanistički projekat izradio gradski urbanista a potpisao neko drugi…ali to očigledno ne zanima „!Luftiku“!

  3. Jadan je Kragujevac kad idu samo objave ko je dobio posao. I po pravili su to firme sa strane.I sve je ovo nameštaljka od Nenkovićevog obavljanja posla Gradskog urbaniste ! Pa zar pored toliko naših arhitekata da nam zgradu projektuju beogradjani koji čak ni nemaju sajt. Sramota. A i kako bi drugačije bilo kad nemamo Fakultet za arhitekturu nego se prvo prave ostali nebitni ! Univerzitet Kragujevac poltronska služba Beograda. Pa na tom Filumu je pola profesora sa strane i gradimo objekat za tezgaroše !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.