Predstavljena idejna rešenja za uređenje Trga vojvode Radomira Putnika

Grad

Grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom započeo je projekat transformacije dela Pešačke zone i Trga vojvode Radomira Putnika. U Svečanoj sali Rektorata organizovan je Stručni skup, na kome je JP „Urbanizam“ predstavilo tri idejna rešenja parternog uređenja Trga vojvode Radomira Putnika.

 • Okupili smo na jednom mestu renomirane stručnjake u oblasti urbanizma i arhitekture da od tri ponuđena rešenja izaberemo najkvalitetnije, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i dodao da je reč o veoma ozbiljnoj odluci koja bi trebalo da doprinese „umivanju“ centra grada.
 • Iako smo četvrti grad u Srbiji, industrijska i državotvorna prestonica, jedan od najvećih gradova koji ima priliku da postane centar regiona, naš centar grada nema funkciju. Preuzeli su je veliki tržni centri. Centar grada mora da bude priveden nameni i da ima kvalitetne sadržaje. Tome će doprineti uređenje Trga vojvode Radomira Putnika, ali i drugi važan projekat, koji takođe započinjemo, a to je sređivanje starih fasada.

Radomir Putnik, podsetio je Dašić, dobio je spomen obeležje u najtežim godinama za našu zemlju – 1992. godine.

 • I danas, u ovoj teškoj godini kada se kao i prethodne borimo sa korona virusom, pokazujemo tu crtu kao Kragujevčani da smo spremni i u takvim vremenima da se razvijamo i gledamo u budućnost.

Radni tim JP „Urbanizam“ predložio je struci svoja idejna rešenja. Uz poštovanje istorije i razvoja tog prostora napravljene su tri varijante funkcionalne veze Trga sa ostalim pešačkim zonama.

 • Rešenja su prilagođena vremenu u kome živimo, zdržana je geometrija i silueta prostora i ambijentalne celine, istakla je Prof. dr Jelena Atanasijević arhitekta i urbanista, profesor Filološko – umetničkog fakulteta.
 • Uređenjem Trga otvaraju se nove vizure i postiže nova estetika. Prednost rešenja je ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda.

Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Prema rečima Vesne Jovanović – Milošević vd direktorke JP „Urbanizam“, biće formirane dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža. Nakon korekcija i usvajanja predloga broj 2, koji je izabran kao najbolji, pristupiće se izradi projektne dokumentacije.

Inače, pored rektora Univerziteta Prof. dr Nenada Filipovića, Stručnom skupu prisustvovali su načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić i pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije Aleksandar Milošević.

Tagovi:

10 komentara

 1. To što u centru grada nemamo sadržaje nije kriva Plaza, već katastrofalna urbanistička politika izgradnje spavaonica u centru grada jer imaju najveću cenu kvadrata. Nisam siguran da razumem ideju da se sređivanjem trga privuku novi sadržaji, posebno kada sa periferije, zbog parkiranja, tri puta razmislite gde idete, u tržne centre ili u centar grada.

 2. Београд је за сваки јавни простор организовао конкурс ! Пример је трг за споменик Немањи ! Решење које је представљено није ни нивоу студентског рада ! Каква сарадња са Универзитетом ? Да ли је Ректор упознат са тим да наш Универзитет једини у Србији нема Факултет за Архитектуру ! Имамо само унутрашњи дизајн на ФИЛУМу а они нису школовани за урбани дизајн ! Ко је окупио стручњаке и зашто нема информација о томе ко је аутор овог скандалозног решења, већ се по овоме само оглашава директорка Урбанизма !

  1. Nedostaje jos g. Jeremiic iz Crnucu i Nacionalni savet u 75toj i moz se zida sta oces. Mogli su da pozovu i vladiku i preduzetnike u rektorat i to bi bilo ono pravo – kako i jeste:)

 3. Zašto ne objavite ko je autor ovog užasa od rešenja ? Urbanizam ne može biti autor to je preduzeće, već neki arhitekta sa imenom i prezimenom ? Kojoj struci su ONI predložili ( jel u pitanju neko tajno društvo ?) i zašto nije organizovan javni konkurs ?

 4. Profesorka sa FILUMA sa enterijera drži slovo o trgovima ? Niti je ikada projektovala neki trg, niti ima izvedeni enterijer ! E to se zove vrhunski stručnjak ! Svaka čast Gradonačelniče i Rektore ! Koja farsa !

  1. Draga Branka sa Rudnika,
   molim vas da se prvo informisete, pre nego sto ostavite komenare.

 5. Zar posle afere sa Tržnicom i projekta koji je radio Urbanizam, oni opet rade projekat za zaštićeni deo grada ! Zašto nema Zavoda za zaštitu spomenika na ovom skupu ? Kako je moguće da se Rektor bruka da bude promoter ovog skandala kada Univerzitet nema Fakultet za Arhitekturu ? Zar o istoriji da odlučuje betonjerska trojka ? Trifunović koji je projektovao betonsku Robnu kuću u zelenom Prodoru, Soković koji je projektovao onu betonsku skalameriju na jezeru Bubanj i Nenković koji nema nijedan izvedeni projekat u gradu a kao Gradski urbanista je dozvolio izgradnju bunkera kod Tržnice ? Kragujevac nastavlja da se bruka, umesto da je organizivao javni konkurs i dobio rešenje koje mu pristaje. Sada gradonačelnik može da donese novu odluku i zaradi od pranja linijskih taksi vozila kod pešačog kod Radničkog !

 6. Prema količini cenzure komentara na ovi temu, jasno je da je Glas Šumadije postao neobjektivan i kontrolisani medij, koji se stavio se na stranu promocije falsifikata i prevara, verovatno iz razloga što očekujete novac od grada Kragujevca po najavljenom Konkursu za medije, pa ne želite da objavljuje komentare koji kompromituju gradske funkcionere ! Dokaz za to je da ste sistematski vršili cenzure komentara, vezano za vd direktorku Urbanizma , dok ste redovno pustali komentare pod imenom „Kaldrmaš grada Kragujevca“, koji je svima je jasno po detaljima i podacima vezanim za odbranu njene sumnjive biografije neko njoj bliyak verovatno vd direktorkin muž ! Podaci o njoj i njenoj biografiji su morali biti na sajtu tog preduzeća http://www.urbanizam.co.rs/direktor.html, ali njene biografije tamo još nema ! Da ste posvećeni i objektivni novinari koji istražuju ovu temu zarad gradjana Kragujevca, pitali bi G-dina Rektora , kako to da se Rešenje Trga promoviše na Univerzitetu koji nema Arhitektonski Fakultet, ali to niste uradili ! Takodje bi da ste pravi profesionalci, pitali u ime gradjana da li Rektor promoviše arhitekticu unutrašnje arhitekture prof Atanasijević, samo zato što joj je rodjak https://naled.rs/press-strela-naled-a bio u Upravnom odboru Naleda i ima kontakte sa premijerkom koja je takodje bila u Naledu i koja je postavila njenog rodjaka ( možda i nisu rordjaci ali imaju isto prezime pa se to može proveriti ) https://www.kg.ac.rs/savet.php u Savet Univerziteta . Narodna stranka i Boris Herman ako već ne Glas Šumadije (zbog svojih interesa), bi trebali da istraže ove konekcije, jer je po svemu sudeći u pitanju trgovina uticajem na najvišem akademskom nivou ! Očekujem cenzuru i ovog komentara ( već ste centurisali moje ranije komentare a objavljivali one kojji Vam odgovaraju ) , ali to ipak neće sprečiti potrebu da se ova pitanja svakako uskoro pokrenu u javnosti, kao prioritetna za povratak ugleda i časti Univerziteta preko drugih, ako ne preko Vašeg portala !

  1. Glas Šumadije ne objavljuje komentare koji sadrže uvrede i činjenice koje nisu proverljive, šte se često dešava u komentarima osobe koja se predstavlja kao Sveti Petar (zar ima onih koji misle da se neko, zaista, zove Sveti Petar?), jer za svaki objavljeni sadržaj odgovornost snosi isključivo Glas Šumadije.
   Uvrede koje na račun kragujevačkih medija iznose portparoli opozicionih političkih stranaka (šta li će tek da rade ako se dogodi da nekada budu vlast u Kragujevcu?), kao i komentare onih koji se ne usuđuju da se potpušu imenom i prezimenom, takođe ne želimo da komentarišemo. Ako bismo komentarisali sve koji imaju ideju da uređuju Glas Šumadije, ne bismo ništa drugo ni radili.
   Posvećeni objektivnoj, istinitoj informaciji i u interesu građana (a ne ličnom da se, recimo, po svaku cenu postane gradski urbanista ili direktor javnog preduzeća) u teškim vremenima, nećemo nikada podleći političkim pritiscima uvijenim u anonimne komentare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.