PREKO HILJADU POSETILACA PRVOG ŠUMADIJSKOG FESTIVALA RAKIJE

Društvo Ekonomija

Dodela priznanja najboljim „rakijašima“, veliki broj posetilaca tokom celog dana i degustacija uz „čašicu“ razgovora sa proizvođačima obeležili su prvi Šumadijski festival rakije u Kragujevcu.

Na ovoj manifestaciji, na kojoj je učestvovalo oko 30 izlagača, uručene su nagrade pobednicima Drugog zvaničnog ocenjivanja kvaliteta voćnih rakija održanog u Kragujevcu 4. novembra ove godine.

Apsolutni pobednih ocenjivanja je Minićeva kuća rakije iz Donje Trepče kod Čačka za rakiju od šljive. Šampion u grupi rakija od kajsija je Podrum Nedeljković iz Latkovca kod Aleksandrovca. Rakija iz Rakije iz Gledića kod Kraljeva nosilac je titule šampion u grupi rakija od kruške. Destilerija Braća Tomašević doo Prijepolje nosilac je dve laskave šampionske titule, u grupi rakija od dunje i u grupi rakija od jabuke. Šampion u grupi rakija od grožđa Pruna doo Beograd.

Proizvođači rakija iz Šumadije, Kragujevca i okoline, osvojili su takođe veliki broj nagrada i odlično su pozicionirani u takmičarskom delu. Ispred štandova destilerija Gružanska nit, Dostojna, Zavet, Kojekude, Pevac, Podrum Dramić, Stari hrast, TIM, Šljivoprodukt, sve vreme, od prepodnevnih do večernjih sati, veliki broj posetilaca degustirao je najbolje srpske rakije, šljivovicu, dunjevaču, viljamovku, kajsijevaču, rakiju od jabuke, grožđa itd. Degustaciju nisu zaobišle ni priče od koje je sorte voća ispečena rakija, koliko je odležala, koliko je „jaka“..

Na prvom Šumadijskom festivalu rakije u hotelu Kragujevac, u četvrtak, 5. decembra bilo je oko 1.000 posetilaca. Manifestaciju je organizovala Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj, Skupštinom grada Kragujevca, Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac.

Tekst: Snežana Milisavljević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.