Prekogranična školska saradnja: Prijem za učenike iz Češke u Kragujevcu

Grad

Za učenike i profesore Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnica kod Brna, grada Južnomoravske regije, član Gradskog veća Kragujevca za obrazovanje Dušan Aleksić, upriličio je prijem u Skupštini grada. Prijemu je prisustvovao Zoran Zorić, direktor Prve tehničke škole sa kojom srednja škola iz Češke Republike neguje dugogodišnju saradnju i prijateljstvo.

U ime grada, Aleksić je poželeo dobrodošlicu gostima, učesnicima projekta ”Energija bez granica” u okviru kojeg se već više od osamnaest godina realizuje prekogranična razmena učenika.

  • Učenici su obišli Spomen – park Kragujevački oktobar, upoznali se sa kulturno-istorijskim nasleđem našeg grada, a u programu posete je obilazak Državnog data centra, industrijskog jezgra starog Kragujevca pored strukovnih i edukativnih predavanja iz oblasti elektrotehnike i energetike po kojima su ove dve škole srodne, rekao je Dušan Aleksić.

Po njegovom mišljenju pored druženja i upoznavanja različitih kultura i običaja, ovakve razmene učenika su korisne i za njihovu budućnost i lični razvoj zbog čega će grad Kragujevac uvek da podržava ovakve prekogranične projekte.

On je podsetio da su naši đaci boravili u njihovoj školi, pohvalio takvu kontinuiranu saradnju i istakao da bi je trebalo razvijati i sa drugim evropskim gradovima i školama drugih obrazovnih profila.

  • Program koji su nam domaćini pripremili tokom naše posete Kragujevcu i ovoga puta je raznovrstan i kvalitetan, a pre svega radni, čemu se posebno radujem, kazao je Tomaš Šivanek profesor matematike i fizike u Srednjoj školi za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnice.

Kako je istakao starije kolege su mu preneli pozitivne utiske sa ranijih studijskih poseta i veoma mu se dopalo ono što je do sada video u Kragujevcu, dodavši da se nada da će ova saradnja nastaviti da se održava i razvija.

Učenik druge godine Srednje škole iz Sokolnica na smeru mehatronika i elektronika, Vojteh Svačila, kaže da je prvi put u Srbiji i da se veoma raduje kako projektnim zadacima iz oblasti za koje se obrazuje, tako i vannastavnim aktivnostima.

Saradnja Prve tehničke škole i integrisane srednje škole iz Sokolnice kod Brna traje već osamnaest godina kroz projekte „Energija bez granica” i „Studije bez granica” i rezultat je saradnje Šumadijskog regiona i Južnomoravske regije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.