Prekršajne prijave zbog blokade

Društvo Video

Lazar Ašanin, predsednik Omladine stranke Slobode i pravde u Kragujevcu, i Igor Stojanović, iz pokreta Dveri, učesnici protesta i blokade gradskih saobraćajnica povodom donošenja novih zakona o referendumu i eksproprijaciji, jedni su od nekoliko desetina ljudi koji su dobili prekršajne prijave, odnosno prijave za pokretanje prekršajnog postupka.

Prvenstveno, kazne su dobili od policije zbog kretanja po kolovozu, koja iznosi 5000 dinara, a pored toga dobili su i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepostupanja po naređenju službenog lica.

– Ja sam lično legitimisan pre početka samog protesta, kaže Ašanin

– Išao sam trotoarom kada mi je prišao policajac i legitimisao me,

nije imalo razloga da mu ne predam ličnu kartu, ali nisam ni slutio da će to biti na ovaj način zloupotrebljeno.

Stojanović kaže kako je legitimisan na trotoaru, prekoputa gimnazije, i da su mu naknadno uručili dva obrasca da potpise:

– Uručili su mi dva obrasca da potpišem, jedan je kazna u iznosu od 5000 dinara, a drugi je obrazac za pokretanje prekršajnog postupka. Rekli su mi da ocekujem poziv prekršajnog sudije u narednih osam do deset dana.

Kako kažu naši sagovornici, vreme legitimacije ne poklapa se sa vremenom koje je napisano u prekršajnoj prijavi, za šta oni imaju dokaze.

Advokat Ratko Kastratović, podpredsenik Gradskog odbora Demokratske stranke, izašao je u susret svim učesicima protesta, kao i pokreta Levač koji su dobili neki vid prekršajne prijave.

– Nakon kosultacije sa našim pravnim zastupnikom Ratkom Kastratović, dobio sam obaveštenje da svako od građana ko je dobio prekršajnu prijavu ne treba da se plaši, jer oni ni u kakvom slučaju neće platiti tu kaznu, kaže Stojanović

– Kazna će biti plaćena kako od strane političkih organizacija, aktivista, nevladine organizacija.

Naši sagovornici pozivaju sve građane da u subotu, 4. decembra, ponovo izađu na ulice:

-Ovo je samo jedan u nizu pokušaja zastrašivanja nas koji drugačije razmišljamo naše građansko pravo i građanska dužnost je da svoje nezadovoljstvo iskažemo na bilo koji mogući način, da li se to vlasti svidelo ili ne, kaže Ašanin.

Autor: Tijana Stefanović

Tagovi:

1 komentar

  1. Znamo sve, nismo glupi, “Novi otpor” se jos nije dobro organizovao… Inace, moram da pojasnim eksproprijaciju na primeru. Ulica tesna, treba da se prosiri, vasa kuca smeta za 1,5m, uradi se eksproprijacija, srusi vam se kuca, vama daju odstetu za onih 1,5m. Razumete?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.