Premijerka i radnici Fijata: Pregovori još nisu završeni

Društvo Ekonomija

Radnike Fijata koji se odluče za rad u inostranstvu po povratku će čekati posao u fabrici, a njihove porodice će u tom periodu biti zdravstveno osigurane, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u fabrici u Kragujevcu.

On je istakla da će kompaniji Stelantis za proizvodnju automobila na električni pogon, koja će početi 2024. godine, biti potrebno 1.550 radnika.

Premijerka je rekla da je danšanji sastanak bio težak, ali otvoren, i da je postignut veliki napredak, ali da pregovori još nisu završeni.

Ona je kazala da će radnici od sutra do 15. juna moći da se izjašnjavaju o ponudi za odlazak na rad u neku od Stelantisovih fabrika u Evropi i da će 80 odsto njih moći da ode u Slovačku i Poljsku.

  • Oni koji se opredele za rad u Slovačkoj pre polaska dobiće bonus od 11.000 evra, imaće neto platu 800 evra mesečno, a po povratku u Kragujevac dobiće još 6.000 evra dodatnog bonusa, navela je Brnabić i dodala da su skoro identični uslovi za radnike koji se opredele za rad u Poljskoj.

Premijerka je istakla da bi volela da se što više ljudi prijavi za rad u inostranstvu, ocenivši da je ta ponuda veoma dobra.

Brnabić je naglasila da će u tranzicionom periodu u fabrici u Kragujevcu raditi 500 zaposlenih, među kojima su trudnice, majke dece do pet godina starosti, invalidi i parovi koji su u postupku veštačke oplodnje.

Oni će od 1. jula primati 100 odsto plate, što do sada nije bio slučaj, jer su primali 65 odsto, i biće potpuno zbrinuti, rekla je premijerka.

Najavila je i da će za 500 radnika koji su proglašeni za tehnološki višak od sutra biti formirana radna grupa koju će sačinjavati predstavnici radnika, Ministarstva rada, Kragujevca i sindikata, a zadatak će joj biti da do 18. juna u pregovorima sa Stelantisom pokuša da se izbori za što veće otpremnine.

  • U ovom trenutku poznato je da Stelantis nudi otpremnine u visini zakonskog minimuma, plus 20 odsto, a zadatak svih nas biće da se izborimo za veće otpremnine, rekla je Brnabić.

Brnabić je objasnila da će se u toj grupi naći i radnici koji se ne budu prijavili za rad u inostranstvu i dodala da za sada ne zna koliko će sredstava biti potrebno za njihovo zbrinjavanje, jer se još ne zna broj radnika koji neće prihvatiti odlazak iz Srbije.

  • U ovom trenutku mogu da kažem da ćemo biti tu da pomognemo, a odlična je vest da Stelantis ostaje u Srbiji i da će ovde proizvoditi električni automobil, istakla je Brnabić.

Član pregovaračkog tima Zoran Miljković je rekao da pred pregovaračima ima još dosta posla, navodeći da je i dalje glavni problem rešavanje statusa radnika koji se ne opredele za rad u inostranstvu.

  • Sa nekim stvarima se slažemo sa premijerkom, a sa nekim ne. Ipak joj verujemo i držimo je za reč da će današnji dogovori biti ispoštovani, kazao je Miljković i dodao da je najvažniji posao borba za veće otpremnine, jer su ponuđene u iznosu od 5.000 do 6.000 evra za deset godina rada u fabrici neprihvatljive.

I predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Saša Đorđević ocenio je da će biti potrebno još mnogo napora da se reši problem radnika koji ne žele da idu u inostranstvo, ali da se nada da će radna grupa uspeti da i za njih pronađe najpovoljnije rešenje.

Piše: FoNet
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.