Prevencija maloletničke delinkvencije kroz međusektorsku saradnju u Kragujevcu

Društvo

Danas je u “Sokolani” na održan drugi sastanak sa temom prevencije kriminaliteta kod dece i mladih kroz umrežavanje institucija i organizacija.

Kao i prethodni sastanak, i ovaj je organizovan na zajedničku inicijativu kragujevačkog udruženja Posle kiše i kancelarije lokalnog ombudsmana. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije lokalnog ombudsmana, Policijske uprave Kragujevac, Doma zdravlja Kragujevac (Savetovalište za mlade, Školski dispanzer), Centra za socijalni rad “Solidarnost”, Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja LJubica” kao i škole fudbala “Apolon 4” iz Kragujevca, saradnika udruženja Posle kiše.

„Današnji sastanak predstavlja nastavak aktivnosti usmerenih ka formiranju Tima za bezbednost dece i mladih i prevenciju kriminaliteta na nivou grada Kragujevca. Ideja je da se sam tim osnuje potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji kako institucija i organizacija koje se u svom radu neposredno bave problemom maloletničke delinvencije tako i drugih institucija i organizacija čiji rad može da pomogne suzbijanju ovog problema.
Ideja za formiranjem ovakvog tima nastala je iz potrebe da pored suzbijanja posledica kriminalita aktivnosti usmere i na samu prevenciju kriminaliteta i to na onaj početni deo – kriminalitet kod dece i mladih. Iskustvo je pokazalo da su svi počinioci najtežih krivičnih dela u mladosti imali izraženije probleme u ponašanju a da uža porodična zajednica i institucije nisu mogle da odgovre na adekvatan način i spreče razvoj težih oblika kriminaliteta. Zbog toga se sada formira širi tim koji bi mogao adekvatno da odgovori ovim izazovima.“
Kao jedan od primera aktivnosti koje bi se sprovodile Đorđe Pešić, trener u školi fudbala “Apolon 4” govorio je o iskustvu koje njegova škola ima sa decom koja se nalaze u riziku od delinkventog ponašanja. Škola fudbala koju on vodi daje mogućnost besplatnog treniranja za decu koja su socijalno ugrožena i imaju naznake delinkventog ponašanja. Sportske ali i kulturne aktivnosti koje će biti jedan od ključnih segmenata budućih aktivnosti usmerenih ka prevenciji težih oblika kriminaliteta kod dece i mladih predstavljaće sigurno mesto za mlade na kojima će moći da iskažu svoje kreativne i sportke potencijale.“ – kažu u

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.