Priča o kineskoj medicini – Tribina u SKC-u

Društvo Kultura

Večeras, u petak, 22. oktobra, u 18 sati u Kontakt galerija SKC-a održaće se tribina – Priča o kineskoj medicini.

Tradicionalna kineska medicina (TKM) ima istoriju dugu oko 5.000 godina. Osnovni principi tradicionalne kineske medicine  predstavljaju sublimaciju filozofskog stanovišta da je čovek primarno energetsko biće.

Kako tradicionalna i moderna kineska medicina posmatra ljudsko telo? Koji su glavni elementi energije KI i od čega se ona sastoji?

Šta su meridijani u našem telu kojima vitalna energija neprekidno teče? Na kojim mestima se nalaze akupunkturne tačke? Koja je uloga akupunkture u terapiji bola? Zašto nastaju bolesti i kako se one tretiraju prema tradicionalnom kineskom učenju? Tradicionalna kineska medicina i savremena zapadna medicina- tačke spajanja i razmimoilaženja (samoisceliteljske moći svakog pojedinca, uloga lekara, čovek kao celina, lečiti uzrok ili posledicu,lekar kao učitelj, preventiva). Efekat tradicionalne kineske medicine u odnosu na aktuelna farmakološka rešenja u prevenciji i suzbijanju bolesti… Na sva ova pitanja odgovoriće Filip Manja, lekar kineske medicine i diplomirani filolog kineskog jezika koji je svoj život posvetio izučavanju kineske medicine.

Dr Filip Manja

Nakon završenih studija kineskog jezika i književnosti na Filološkom Fakultetu u Beogradu odlazi u Kinu gde završava 5-godišnje studije na Fakultetu za tradicionalnu kinesku medicinu u gradu Tjenđin nekdaleko od Pekinga. Kako sam kaže imao je veliku privilegiju  da kinesku medicinu izučava u samoj Kini, na kineskom jeziku. Inspiraciju i osnovne principe nalazi čitajući originalne drevne tekstove, a zanat je usavršio radeći sa lekarima u kineskim bolnicama, ali i sa praktičarima zapada (kao što je Andrew Nugent Head) koji su duboko ušli u kinesku medicinu.

SKC Kragujevac, uz poštovanje svih mera protiv kovid-19 virusa.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.