Prijave dobijaju ljudi koji nisu ni učestvovali u blokadi Levča

Društvo

Pre tri subote jedna od prvih blokada bila je raskrsnice Rakalj u Levču, na tromeđi puteva ka Kragujevcu, Rekovcu i Jagodini. Blokada je prošla bez ikakvih incidenata, ali su prijave za učešće u njoj počele da stižu, malte ne, iste večeri i (pri)stižu i danas posle tri nedelje.

Po rečima aktivistkinje Marice Živanović Poljo iz orgnizacije „nEKO brine za Levač”, prvo su prijave za ometanje saobraćaja ili nepostupanje po naređenju službenog lica dobili Kragujevčani, njih pet-šest, zatim veći broj ekoloških ektivista iz Jagodine, koji su došli da podrže Levčane, a sada stižu i Rekovčanima.

Sagovornica „Danasa” zna barem dvojicu sugrađana koji su ih dobili, u utorak, 14. decembra.

Od svih slučajeva iz ova tri grada najbizarniji su Miloša Jovanovića (30) iz Velike Kruševice, kod Rekovca, koji živi u Beogradu i Kragujevčanina Milana Simića (44).

Oni su dobili prijave u kojima im je priprećeno najtežim prekršajnim kaznama (Simić čak dve), a da u blokadi nisu ni učestvovali.

– Davali smo dedi pola godine, i bio sam u kolima sa verenicom pri povratku sa groblja za Beograd. Naišli smo na blokadu. Znao sam ljude koji su stajali na putu, kao što sam i znao zbog čega su ga blokirali. Ni ja ne bih dao svoj Levač ni za kakave pare, ali tada sam bio na parastosu i nisam učestvovao u blokadi – kaže Jovanović, kome su, dok je stajao pored blokade, prišli policajci i zatražili ličnu kartu.

On nije hteo da se raspravlja sa službenim licima ili ulazi u bilo kakav sukob sa njima i dao im je dokument da ga legitimišu.

Tada su mu rekli da je to „čista formalnost” i da „ništa od toga neće da bude”. Ali, nije bilo tako.

Prema njegovim rečima, obavešten je u Beogradu da mu je nešto stiglo na adresu 5. decembra, ali on tada nije bio kod kuće. Otišao je, kaže,  do Prekršajnog suda, gde su mu saopštili da je „to”, što je za njega, prebačeno u sud na Zvezdari, u Ulici Milana Rakića. Tamo su mu rekli da je premet „otišao” u kragujevački sud.

Preko prijatelja koji radi u kragujevačkom prevosuđu raspitao se šta je tačno „dobio” i iznenadio se kada je saznao da mu je stigla prijava za ometanje službenog lica i neizvršavanje njegovih naredbi, što sobom povlači kazu od 20.000 do 40.000 dinara ili mesec dana zatvora.

Jovanović je stupio u kontakt sa advokatskom kancelarijom u Beogradu, koja besplatno brani učesnike protesta, i njihova zastupnica mu je odgovorila da je pozove kada dobije zvaničan poziv za sud i da će „to da se reši”. I, on, kako nam priča, se nada da hoće.

Istovremeno, njegova verenica Nevena Milošević, dobila je prekršajnu kaznu, u iznosu od pet hiljada dinara za ometanje saobraćaja, koja je, ako se odmah plati, duplo manja.

Slična je priča Miloša Simića iz Kragujevca, koji je dobio čak dve prijave i zaprećeno mu je dvostrukom kaznom.

– Sa suprugom sam se kretao iz pravca Rekovcaa ka Kragujevcu. Na raskrsnici Rakalj je već bila blokada. Zaustavio sam auto i otišao na lice mesta da vidim šta se dešava. Stajao sam sa strane, na travi, a ne na kolovozu. Prišla su mi dva policajaca i zatražila legitimaciju. Odgovorio sam zbog čega kad ni ne stojim na putu, a oni su mi rekli da na to imaju pravo. Imaju. Dao sam im ličnu kartu – priča Simić kome su još iste večeri na vrata, u kragujevačkom naselju Erdoglija, zakucala dva policajca.

Kako on kaže, saopštili su mu da može da pođe sa njima u policiju i Prekršajni sud odmah ili sutradan, a da se tereti duplo – za ometanje saobraćaja i za odbijanje izvršenja naređenja službenog lica.

Simić je odabrao da ode sutradan, gde je kod prekršajnog sudije odbio da da izjavu bez advokata.

Iz organizacije „nEKO brine za Levač” su mu preporučili branioca iz Ćuprije, koji zastupa one koji su dobili prijave zbog blokade i zajedno su sročili pisanu izjavu koju je dao pred prekršajnim sudijom. I Simić sada čeka, eventualno novo ročište da vidi šta će biti s njim.

Nije mu svejedno, opisuje on situaciju.

Strepe i brojni rekovački aktivisti, koje druge nedelje blokade u centru mesta kod crkve, niko nije legitimisao, ali su uočili da ih sve snimaju, a prošle subote ih je u Jagodini, gde su otišli da uzvrate podršku tamošnjim ekološkim aktivistima, skolilo 20 policajaca i sve legitimisalo.

Kako oni očekuju, izgleda da prijave, retroaktivno, tek slede.

Autor: Zoran Mišić

Blokada Raklja Foto: Z.S.M.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.