Prijem uspešnih informatičara O.Š. „Svetozar Marković“

Društvo

Za članove informatičke sekcije „Robosapijensi“ Osnovne škole „Svetozar Marković“ koji su na 8. međunarodnom takmičenju talentovanih učenika iz informatike INFOS 2023 osvojili četiri prva i jedno drugo mesto danas je priređen prijem u zgradi Gradske uprave. Šestoro učesnika takmičenja, direktorku škole Tatjanu Marinković i mentorku, nastavnicu Mariju Andonović Radojević, pozdravio je član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić.

Grad Kragujevac pomogao je odlazak đaka OŠ Svetozar Marković na međunarodno takmičenje talentovanih učenika iz informatike iako to nije naša zakonska obaveza jer se ovo takmičenje ne nalazi u kalendaru Ministarstva prosvete. Međutim, mi se uvek trudimo da nađemo način da podržimo našu talentovanu decu da se nadmeću sa vršnjacima, da pokažu svoja znanja i veštine i na najbolji način reprezentuju svoje škole i grad Kragujevac, kazao je Aleksić. On je podsetio da smo na isti način podržali učešće gimnazijalaca na takmičenju u lego robotici u Maroku, a da je druga lepa praksa koju smo uveli prijem đaka u gradskoj kući po povratku sa takmičenja. Na ovaj način ukazujemo im čast i zahvalnost, promovišemo ih i motivišemo za dalje napredovanje.
Treća važna stvar kada je reč o podršci najboljim đacima, dodaje Aleksić jeste nagrada PONOS KRAGUJEVCA koju smo uspostavili prošle godine, a dodeljuje se na Vidovdan svim đacima koji osvoje neko od prva tri mesta na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.
Član Gradskog veća za obrazovanje je iskoristio priliku da najavi početak radova na potpunoj energetskoj sanaciji O.Š. „Dragiša Luković Španac“ u Beloševcu koji će startovati ove nedelje. Radovi obuhvataju zamenu spoljašnje stolarije, zamenu rasvete u školi led svetlima, radove na fasadi škole i zamenu starih kotlova na čvrsto gorivo kotlovima na gas i prelazak na grejanje na gas od naredne grejne sezone. Na ovaj način Grad obezbeđuje i bolje uslove školovanja osnovaca, kazao je Aleksić.

Takmičenje INFOS se u našoj školi održava dugi niz godina i prenosi s generacije na generaciju jer je vrlo popularno. Sastoji se od četiri nivoa, od školskog do međunarodnog, svako takmičenje je eliminacionog tipa, a mogućnost učešća imaju sva deca iz regiona, objasnila je mentorka tima „Robosapijensi“. Iako se radi o pojedinačnom takmičenju, učenici su tokom priprema bili podrška jedni drugima, međusobno se preslišavali i sarađivali kao jedan izuzetno uigran tim. Moj zadatak kao mentora je bio da im dam alate i smernice, a postignuća su rezultat njihovog rada i zalaganja, ističe Andonović Radojević, dodajući da ovakvi uspesi učenika predstavljaju veliku motivaciju i njoj kao nastavniku, ali i mlađim učenicima koji iskazuju interesovanje da se priključe informatičkoj sekciji.

Nastavnica je napomenula da pored ovog takmičenja iz teorije istorijata i hardvera računara, učenici informatičke sekcije O.Š. „Svetozar Marković“ uspehe postižu i na ostalim takmičenjima kao što su programiranje drona, programiranje mBot robota, državno prvenstvo istraživačkih radova. Pokušavamo da kroz informatičku sekciju obuhvatimo različite oblasti informatike – i programiranje, i robotiku, i teoriju, kako bi im ta znanja koristila u daljem školovanju jer veliki broj ovih učenika kasnije upisuje specijalna informatička odeljenja, kazala je Marija Andonović Radojević.

Do međunarodnog nivoa takmičenja stiglo je preko 70 kandidata. Nagrade je osvojilo ukupno 14 takmičara. Robosapijensi su zauzeli četiri od ukupno šest prvih mesta i jedno drugo od ukupno dva.

Tagovi:

1 thoughts on “Prijem uspešnih informatičara O.Š. „Svetozar Marković“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.