PRIJEM ZA UČENIKE ZLATNE ISKRE

Društvo Grad Kultura

Svečanom salonu Gradske uprave Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu organizovao je prijem za učesnike, organizatore i članove žirija 21. Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra, koji je sinoć otvoren peščanim filmom Ane Kononenko „Kragujevac u peščanim tragovima“.

Zlatna iskra, sa tradicijom dugom više od dve decenije, jedan je od festivala koji Kragujevac čini prepoznatljivim u međunarodnim okvirima, a interesovanje inostranih dečijih pozorišta za učešće na tom festivalu je iz godine u godinu sve veće. Na tu činjenicu smo posebno ponosni, rekao je Bjeletić koji je učesnicima festivala poželeo dobrodošlicu u Kragujevac.

Ove godine, organizaciju festivala podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja, što govori o važnosti lutkarskog festivala, koji treba negovati, čuvati i unapređivati. Pozorište za decu je više puta do sada pokazalo da ima sve neophodne predispozicije – istinsku volju za usavršavanjem i unapređenjem, pozitivnu energiju, ambiciju da uradi nešto dobro, kvalitet i znanje. Verujem da će ovogodišnji festival, uz učešće reprezentativnih ansambala iz Rusije, Ukrajine, Hrvatske, Češke, Slovenije,Crne Gore i Srbije ostvariti značajan uspeh kao i svi prethodni, istakao je Bjeletić.

Grad Kragujevac konstantno podržava lutkarski festival i razume naše ambicije, rekla je direktorka Pozorišta za decu Jelena Stojanović – Patrnogić. Podrška resornog ministarstva za nas je veoma značajna jer prepoznajemo da smo na pravom putu.

U takmičarskom delu predstaviće se devet pozorišta, a u čast nagrađenih Pozorište mladih iz Novog Sada odigraće predstavu Zatvorenik i šestoprsti. O umetničkim dometima i kvalitetu predstava odličivaće tročlani žiri –predsednik Livija Kroflin profesor istorije, estetike i lutkarstva na Fakultetu u Osijeku i selektor PIF –a, članovi Saša Latinović glumac i profesor scenskog govora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Tim Grabnar reditelj iz Slovenije.

Prateći programi, zbog lošeg vremena, umesto na otvorenom biće organizovani svakog dana od 17 do 19 sati u TC Plaza Kragujevac, dok će promocija knjige Bajkin džep Biljane Vujović biti priređena u sredu u 12,30 sati u Galeriji Narodne biblioteke.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.