Priručnik o borbi za radnička i prava žena – Razgovor o publikaciji „Mala samoobrazovna čitanka broj 6” u SKC-u

Kultura

Večeras, u petak 10. decembra u 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a održaće se predstavljanje publikacije „Mala samoobrazovna čitanka broj 6”.

Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković” već nekoliko godina prevodi i objavljuje tekstove vezane za društvenu teoriju. U ovoj knjižici prikupljeni su kratki tekstovi nekoliko autorki: Lusi Parsons, Šarlot Vilson, Silvije Pankherst, Helen Keler, Majke Džouns, Volterin de Kler i Elizabet Grli Flin, kao i kratki biografski tekstovi o svakoj od njih.

Ovi tekstovi predstavljaju tek kratak uvod u život i delo ovih izuzetno zanimljivih žena i mogu poslužiti kao polazna tačka za dalje istraživanje, proučavanje i prevođenje tekstova i materijala vezanih za istoriju radničkog pokreta i borbe za prava žena.

Povezanost feminizma i klasne borbe samo je jedna od tema koja implicitno provejava kroz ovu čitanku, a najveći deo tekstova posvećen je štrajkovima, sabotaži, radničkom organizovanju, direktnoj akciji, anarhiji, viziji društva budućnosti…

Autorke ovih tekstova borile su se za pravdu, slobodu, jednakost i ravnopravnost ne samo rečima već i delima i požrtvovanim radom, podsticale su na akciju radničke mase svojim vatrenim govorima, njihovo nasleđe uticalo je na generacije aktivistkinja i aktivista, a čak i danas one mogu biti velika inspiracija za sve one koji se bore za bolji svet.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.